Muška kontracepcija: kvačica od titana!

par, muskarac i zena, kauc, zagrljaj

Nova kontracepcijska metoda za muškarce zvana Pro-Vas uključuje usađivanje sićušne kvačice od titana koja zaustavlja protok spermija.

Dok je ženama na raspolaganju velik izbor kontraceptiva, dosadašnji odabir muškaraca je sveden na prezervative ili vazektomiju. Dok još uvijek čekamo na izbacivanje kontracepcijskog cjepiva za muškarce, istraživači su razvili novu metodu.

Za razliku od vazektomije, ovaj je postupak reverzibilan, a njegovo postavljanje traje 15 minuta.

Nova kontracepcijska metoda za muškarce zvana Pro-Vas uključuje usađivanje sićušne kvačice od titana koja zaustavlja protok spermija. Postupak se može provoditi u liječničkoj ordinaciji bez potpune anestezije.

"Kvačica" se usadi u sjemenovod, cjevasti organ koji služi za odvod spermija iz pasjemenika pred ejakulaciju. Prema proizvođačima, kvačica napravljena od titana konstantno pritišće sjemenovod, te tako sprječava isticanje spermija.

Većina muškaraca može nastaviti svakodnevne aktivnosti već sljedeći dan.

Nakon postupka kojim se implantira kontracepcijska kvačica, muškarci moraju dva do tri mjeseca koristiti dodatnu kontracepcijsku metodu, sve dok se tijelo samo ne "očisti" preostalih spermija. Šest i dvanaest tjedana nakon postupka, liječnici će obaviti test broja spermija kako bi se uvjerili da je implantat djelotvorna tehnika sprječavanja trudnoće.

Za ovu novu metodu, koja ne uključuje rezanje skalpelom, potrebne su dvije ulazne rupice u koži, međutim one mogu prouzročiti manje nelagode nego vazektomija (kada se sjemenovod presiječe), te umanjuju izglede za infekcijom.

Američka agencija za hranu i lijekove već je odobrila ovu metodu muške kontracepcije, koja je dostupna diljem SAD-a.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!