Ljepota

Ljepota

Oralni seks dovodi do raka grla i vrata

Povezanost između oralnog seksa i raka glave i vrata već se duže vrijeme različitim istraživanjima dokazuje, pogotovo utjecaj Humanog Papiloma virusa (HPV) kao uzročnika istog.

Veliki broj istraživanja na temu povezanosti HPV-a i raka grla i vrata pokrenuti su jer se porast ovih oblika rakova primjetio u heteroseksualnih muškaraca u zadnjih 30 godina. Do sada je Humani Papiloma virusa (HPV) bio najčešći uzrok raka vrata maternice, dok su najčešći uzroci raka grla i vrata pušenje i česta konzumacija alkohola. 

No, novo istraživanje, koje je provedeno na fakultetu Alberta Einstana u New Yorku, pokazalo je kako će do 2020. rak glave i vrata biti najčešći rak kojeg uzrokuje HPV. Istraživanje je objavljeno u magazinu JAMA Oncology, a provedeno je na brisevima usne šupljine skoro 100 tisuća ispitanika.

Doktor Illir Aggalliu rekao je kako je ovo istraživanje vrlo važno jer po prvi puta donosi pravi dokaz da je HPV uzročnik raka glave i vrata. Smatraju da one osobe koje u brisu svoje usne šupljine imaju HPV-16, su pod 22 puta većim rizikom od razvoja raka grkljana i usne šupljine.

Tijekom istraživanja 132 ispitanika su razvili rak glave i vrata, a cijepljenje protiv HPV-a, kao i zaštita kod seksualnih odnosa, smatraju se ključnim obranama od infekcije, kao i za dugoročne posljedice koje mogu nastati.

Najnovija istraživanja pokazuju da dolazi do sve više slučajeva raka grkljana i ždrijela zbog ovakvog načina spolnog odnosa, a osim glavnih uzroka, konzumacije alkohola i cigareta, sada je u igri i treći čimbenik koji povećava rizik od razvoja raka – rekao je prof. dr. sc. Damir Eljuga, specijalist ginekologije i porodništva i subspecijalist ginekološke onkologije. 

Također, istaknuo je kako je primarna prevencija vrlo važna i iznimno korisna, no da cjepiva nisu zaštita od svih oblika HPV-a, već samo od onih najčešćih te da cijepljenje ne otvara vrata rizičnom ponašanju pri spolnim odnosima, već da se pri njima, kao i kod oralnog seksa, treba ponašati odgovorno.

Za borbu protiv raka vrata maternice ključne su tri stvari: edukacija, cijepljenje i redoviti ginekološki pregledi, kao što su edukacija i učestali pregledi ključni u ranom otkrivanju i drugih oblika karcinoma – naglasio je profesor i specijalist ginekologije Eljuga. 

Od raka vrata maternice u Hrvatskoj svaki dan jedna žena oboli, a pročitajte i zašto neke žene ne vole oralno zadovoljavati muškarce. 

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo