Ljepota

Ljepota

Seks i starost – mit ili stvarnost?

Starenje mijenja seksualnu funkciju i želju. Iako seks u poznoj dobi nije isti kao i u dvadesetima, on svejedno može biti zadovoljavajuć.

Suprotno uobičajenim mitovima o seksualnosti i starijim osobama, stručnjaci ističu kako seks nije namjenjen samo mladima. Brojne starije osobe nastavljaju uživati u svojoj seksualnosti i u osamdesetim godinama života.

Zdrav seksualni život nije samo ispunjujuć, već je dobar i za ostala područja života, uključujući psihičko zdravlje i samopoštovanje. Prilagođavanje tjelesnim promjenama može vam pomoći u održavanju zdravog i zadovoljavajućeg seksualnog života. Razgovarajte otvorenije sa svojim partnerom i dajte si više vremena za postizanje uzbuđenja.

Seks u poznoj dobi: što se mijenja kad muškarac stari?

parKako muškarci stare, nivo testosterona opada čime se mijenja seksualna funkcija i želja. Te promjene mogu uključivati:

  • Smanjeni seksualni interes
  • Potrebu za više stimulacije kako bi se ostvarila i održala erekcija i orgazam
  • Kraći orgazam
  • Ejakulaciju slabijeg intenziteta i manju količinu sjemena
  • Duže vrijeme potrebno da se postigne ponovna erekcija nakon ejakulacije

Vaše zdravlje također može imati veliki utjecaj na seksualni život i izvedbu. Ako ste vi ili vaš partner slabijeg zdravlja ili ima/te kroničnu bolest, poput bolesti srca ili artritis, seks i intimnost postaju zahtjevniji.

Na seksualnu funkciju mogu utjecati operacije i lijekovi, poput onih za krvni tlak, antihistaminici, antidepresivi i lijekova protiv žgaravice. Prilagodite se promijenama u svojem tijelu i upoznajte svoje granice. Razgovarajte s liiječnikom o svojim problemima.

Savjeti za održavanje zdravog seksualnog života u poznoj dobi

Razgovarajte s partnerom. Iako je otvoreni razgovor o seksu danas uobičajen, starije osobe potječu iz vremena kada je seks bio tabu tema. Bez obzira na to, razgovarajte otvoreno s partnerom o potrebama, željama i problemima. Razgovor vas može zbližiti i pomoći da više uživate u seksu i intimnosti.

Savjetujte se s liječnikom. Razgovor o seksualnim problemima s liječnikom može vam pomoći u održavanju zdravog seksualnog života dok starite. Stručnjak vam može pomoći da kontrolirate kronična stanja i lijekove koji utječu na vaš intimni život. Stariji muškarci imaju problema s održavanjem erekcije i postizanjem orgazma. Liječnik vam može propisati terapiju za te probleme.

parProširite svoje poimanje seksa. Seksualni čin je samo jedan od načina postizanja intimnog zadovoljstva. Maženje, ljubljenje i ostali seksi kontakti mogu biti jednako ispunjujući za vas i vašeg partnera. Morati shvatite da starenje donosi različite seksualne mogućnosti i potrebe. Budite otvoreni u traženju novih načina uživatanja u seksualnom kontaktu i intimnosti.

Promijenite svoju rutinu. Male promjene mogu unaprijediti seksualni život. Zamijenite uobičajeno vrijeme seksanja za ono u kojem imate najviše energije. Probajte jutarnji seks. Tada ste odmorni nakon dobro prospavane noći. Budući da vama ili partneru treba duže vremena za postizanje uzbuđenja, uzmite više vremena za pripremu npr. romantične večere. Isprobajte nove pozicije kako bi se povezali osjećano i seksualno.

Ako ste sami – pronađite partnera. Nikad nije kasno za romantiku. Iako započinjanje veze nakon gubitka partnera ili dugogodišnjeg samovanja može biti teško, druženje se isplati. Jer nitko nikada ne preraste potrebu za emocionalnom blizinom i intimnom ljubavi. Ako započnete intimnu vezu s novim partnerom, svakako upražnjavajte siguran seks. Brojne starije osobe nisu svjesne da podliježu riziku dobivanja seksualno prenosivih bolesti poput AIDS-a.

Ostanite zdravi. Redovito jedite hranjive obroke, budite aktivni, nemojte piti previše alkohola i pušiti. To je važno kako za vaše opće zdravlje tako i za vašu seksualnu izvedbu. Držite se uputa doktora kod uzimanja lijekova i kontroliranja kroničnih zdravstvenih stanja.

Budite pozitivni. Ne dozvolite promjenama koje dolaze starenjem da vas pretvore u manje atraktivne osobe koje ne uživaju u seksualnom zadovoljstvu ili davanju istog. Pomoći vam može razgovor s partnerom. Osjećaj ljutnje, nezadovoljstva ili depresije utječe negativno na vaš seksualni život.

Nemojte očekivati da će seks u poznoj dobi biti isti kao u mladim danima. Međutim, prilagođavajući se vlastitim tjelesnim promjenama, seks i intimnost mogu i dalje biti zadovoljavajući dijelovi vašega života.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo