Ljepota

Ljepota

Umjerena tjelovježba najbolja za pokretljivost spermija

Muškarci koji se redovito bave nekom tjelesnom aktivnošću umjerenog intenziteta imaju pokretnije spermije nego manje aktivni muškarci.

Do ovog su zaključka stigli japanski istraživači Sveučilišta Yamaguchi koji su u svoju studiju uključili 215 muškaraca slične dobi i indeksa tjelesne mase. Svi su dali uzorke sjemena te su odgovorili na upitnik o tjelesnim aktivnostima kojima se bave.

Na temelju odgovora, ispitanici su podijeljeni u tri skupine ovisno o intenzitetu vježbanja: energično, umjereno i lagano vježbanje.

Muškarci koji su umjereno vježbali imali su najveću pokretljivost spermija, a među njima je bilo najmanje ispitanika s pokretljivošću spermija manjom od 40 posto. S druge strane, 31 posto muškaraca koji su lagano vježbali imalo je pokretljivost spermija manju od 40 posto, baš kao i 27 posto muškaraca koji su naporno vježbali.

“Vježbanje je sastavnica sveukupnog zdravog stila života koja pridonosi reproduktivnom zdravlju. Ovo istraživanje, koje koristi učestalost, intenzitet i trajanje kako bi se kvantificirala količina tjelovježbe pokazalo je da se umjereno vježbanje može preporučiti za poboljšanje parametara sjemena”, objasnila je Dolores Lamb, predsjednica Američkog društva za reproduktivno zdravlje, koja je komentirala istraživanje.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo