Usputni seks povećava rizik od raka vrata maternice!

Zena, tuga, problemi u krevetu

Najnovije statistike pokazuju kako je, tijekom posljednja dva desetljeća, rak vrata maternice u porastu kod mladih žena, jer se sve više mladih dama upušta u nezaštićeni spolni odnos u sve ranijoj dobi.

Rak vrata maternice nastaje kada su stanice vrata maternice zaražene jednim ili više visokorizičnih tipova HPV-a (humani papiloma virus) koji uzrokuju nastanak nepravilnih stanica, a one se polako razviju u rak.

Humani papiloma virus (HPV) je najčešća spolno prenosiva bolest koja pogađa i žene i muškarce. Procjenjuje se da je oko 80 posto seksualno aktivnih ljudi zaraženo nekom vrstom ovog virusa. Do sada su stručnjaci potvrdili postojanje više od stotinu tipova HPV-a, od kojih je većina bezopasna za zdravlje, međutim, postoje oblici koji su najčešći uzročnik raka vrata maternice.

Kako se rak vrata maternice neće razviti bez prisutnosti virusa HPV-a, cijepljenje protiv humanog papiloma virusa bi trebalo spriječiti razvoj raka vrata maternice. Danas su dostupna dva cjepiva koja bi zaštitila žene od 2 najučestalija tipa HPV-a, tip 16 i 18, koji uzrokuju oko dvije trećine slučajeva raka vrata maternice i mnoge nepravilne nalaze Papa testa. Osim toga, jedno od cjepiva također sprečava infekcije HPV-om tipova 6 i 11 koji uzrokuju većinu genitalnih bradavica.

Znate li što je to HPV? Saznajte na vrijeme i spriječite bolest!K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!