Ljepota

Ljepota

Zaštite svoju plodnost – danas!

Ako osim poslovne karijere priželjkujete i roditeljstvo, vaš dugoročni plan mora sadržavati aktivnosti kojima će zaštiti vlastitu plodnost.

“Gdje se vidite za pet godina?” Uobičajeno je to pitanje koje često možemo čuti na razgovoru za novi posao. Nastavak školovanja ili usavršavanje svakako će pridonijeti razvoju vaše karijere. Međutim, ako osim poslovne karijere priželjkujete i roditeljstvo, vaš dugoročni plan mora sadržavati aktivnosti kojima će zaštiti vlastitu plodnost.

Što mogu učiniti još danas?

Korake koje vam predstavljamo i koje bi valjalo poduzeti predstavljaju zalog za budućnost.

1. Postignite i zadržite zdravu tjelesnu težinu

zenaVišak ili manjak kilograma može utjecati na plodnost. Naime, težina utječe na sposobnost tijela da proizvodi hormon estrogen. Ako ste:

  • Pretili, vaše tijelo proizvodi previše estrogena. Kao rezultat, možda nećete ovulirati ili će ovulacija biti nepravilna.
  • Pothranjeni, vaše tijelo možda neće u mogućnosti proizvesti dovoljno estrogena da izazove ovulaciju. Ona je potrebna za prirodnu trudnoću.

Prije no što odlučite zatrudnjeti, posjetite liječnika koji će utvrditi odnos vaše težine i vašeg tijela. Kako biste postigli zdravu težinu:

  • Vježbajte nekoliko dana u tjednu i to od 30 do 60 minuta
  • Jedite cjelovite žitarice, nemasne proteine i mliječne proizvode. Ograničite konzumaciju hrane bogate masnoćama, soli i kolesterolom.

2. Prakticirajte siguran seks

Neke spolno prenosive bolesti mogu utjecati na plodnost.

Na primjer, klamidija i gonoreja mogu uzrokovati upalnu bolest zdjelice. Upalna bolest zdjelice jest infekcija koja nastaje uspinjanjem bakterije iz rodnice u maternicu, jajovode i najzad u potrbušnicu. Bolest često ostavlja ožiljke u jajovodima i uzrokuje neplodnost kod jedne od pet oboljelih žena.

Kako biste smanjili rizik za razvoj upalne bolesti zdjelice i ostalih spolno prenosivih bolesti:

  • Upotrebljavajte kondom prilikom svakog vaginalnog, oralnog ili analnog seksa.
  • Ograničite seksualne partnere. Što imate više partnera izloženi ste većem riziku. Provjerite i partnerovu seksualnu prošlost.
  • kondomAko ste u monogamnoj vezi, trebali biste se (i vi i partner) testirati na spolno prenosive bolesti prije no što izbacite upotrebu kondoma.
  • Cijepite se. Na taj ćete način pomoći u prevenciji hepatitisa B humanog papilloma virusa (HPV).
  • Redovito se testirajte na spolno prenosive bolesti. Njihovi simptomi nisu uvijek očiti pa možda niti ne znate da ste zaražene nekom od njih.

3. Redovito posjećujte liječnika

Jednom godišnje odradite ginekološki pregled. Informirajte se o metodama sprječavanja neželjene trudnoće.

Godišnji pregled zdjelice i Papa test su od neprocjenjive važnosti za cjelokupno zdravlje. Stručnjaci savjetuju: žene bi trebale započeti s redovitim godišnjim pregledima u prve tri od početka seksualne aktivnosti ili s 21 godinu. Preglede zdjelice Može pomoći u otkrivanju brojnih zdravstvenih problema, uključujući rak, spolno prenosive bolesti i druge faktore koji pridonose neplodnosti. Papa test je ključan za otkrivanje raka vrata maternice.

4. Prestanite pušiti

Ono je povezano s neplodnošću, spontanim pobačajima i uroženim manama. Rak pluća i brojne druge bolseti ne moramo niti spominjati. Naime, kemijske tvari iz cigareta štete jajnicima i jajašcima. One također ometaju sposobnost tijela da stvara estrogen. Što duže pušite – to ste izloženi većem riziku.

 
K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo