Bolest nije prepreka vježbanju!

muskarac-stariji-vjezba-trcanje-1

Ako vjerujete kako je neaktivnost i sjedilački način života prirodna posljedica starenja i bolesti, razmislite ponovno. Američki stručnjaci ističu kako je za zdravlje starijih osoba vježbanje iznimno važno.

Fizička neaktivnost doprinosi većem riziku od razvoja bolesti koronarnih arterija, snižava razinu dobrog kolesterola i doprinosi pretilosti i debljini. Također može pogoršati zdravlje osobama s visokim tlakom. Neaktivnost uzrokuje osteoporozu (stanjuje i slabi kosti), te pojačava šanse za padove i frakture kuka.  

VježbanjeRedovito vježbanje, pak, umanjuje štetu uzrokovanu sjedilačkim načinom života. Bilo koji pokret, poput šetanja ili vrtlarenja, u zreloj je dobi koristan. Kombinacija aerobnih vježbi, te vježbi jačanja i istezanja pojačava izdržljivost osobe, mišićnu snagu i fleksibilnost, utječe na mirniji san, te pomaže kod lakšeg nošenja sa stresom.

Ako ste odlučili, bez obzira na zrelije godine, ponovno se pokrenuti i baviti fizičkom aktivnošću, ipak se za svaki slučaj savjetujte s liječnikom. On će vam pomoći odabrati sigurne vježbe koje odgovaraju vašim potrebama.

Ako bolujete od neke bolesti, raspitajte se kada trebate izbjegavati vježbanje i koja su vaša ograničenja. Donosimo male savjete za uspješno vježbanje s bolestima:

Srčane bolesti

Umjereno vježbanje može ojačati vaše srce, čak i ako bolujete od srčanih bolesti. Uz redovitu aktivnost primijetit ćete poboljšanje kvalitete življenja. Izbjegavajte vježbanje na dane kada vam težina poraste, kada zadržavate tekućinu ili se općenito ne osjećate dobro. Liječnik vam može pomoći pri određivanju poželjnog plana i programa vježbanja.

Dijabetes

Uz vježbanje ćete smanjiti otpornost na inzulin te se lakše nositi s dijabetesom. Par pravila kojih se trebate pridržavati ako bolujete od dijabetesa: nemojte vježbati ako imate ketone u urinu, te ako je vaš krvni tlak viši od 250 mg/dL (tip 1) ili 300 mg/dL (tip 2).

VježbanjeOsteoporoza

Redovito vježbanje jača vaše kosti i sprječava gubitak koštane mase. Prihvatite se vježbi jačanja, poput dubokih čučnjeva i čučnjeva u raskoraku. Treniranjem ravnoteže i okretnosti, poput Tai Chi-ja, također smanjuje rizik od padova.

Artritis

Ako bolujete od artritisa vježbanje treba postati dio vaše svakodnevice. Povećat ćete opseg pokreta, te smanjiti bol i ukočenost u zglobovima.

D. Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!