Ljepota

Ljepota

Online trening: zašto je dobro imati svog internet trenera?

Foto: Shutterstock

Internet i mail imate, a za pokretanje samog sebe još vam treba samo malo dobre volje i zacrtani cilj! Za sve ostalo tu su oni, online treneri, koji će za vas napraviti individualni plan tjelovježbe i prehrane i dovesti vas u top formu vrlo brzo.

Tehnologija i internet postali su svakodnevnica načina života u 21. stoljeću, a već nekoliko godina se suočavamo s njihovom sve većom vrijednosti u sve više aspekata života. U Hrvatskoj je u zadnjih godinu dana, veliki hit postalo online treniranje. Najviše se ovaj oblik treniranja raširio zahvaljujući društvenim mrežama jer putem njih mnogi fitness treneri i poznati body builderi dijele savjete svojim sljedbenicima besplatno i tako promiču zdrav i fit način života.

Osim besplatnih savjeta, ti su internet treneri ponudili i pakete zainteresiranim vježbačima. Treneri i vježbači putem mobilnih i računalnih aplikacija i elektronske pošte komuniciraju, klijenti dobivaju individualno izrađene planove prehrane i raspored vježbanja koji odgovara njihovom načinu života i vremenu s kojim raspolažu.

Ovaj trend nije toliko neočekivan, pošto se većina bori s manjkom vremena zbog posla i obiteljskog života, a takav način života ne dopušta odlazak u teretanu. 

Marko Barić – “Nema dijeta, samo prehrana koja je sukladna cilju vježbača”

Marko Barić je online trener koji nosi titulu europskog prvaka u fitnessu i time spada u kategoriju vrhunskih sportaša, a već se 6 godina bavi individualnim radom, odnosno posvećen je fitnessu i tjelovježbi.

Nakon uspješne sportske karijere odlučio sam se posvetiti radu sa ljudima koji žele promijeniti svoje navike na bolje i pomoći im na putu prema najboljoj verziji sebe. Kako sam i sam nekada imao problema sa zdravljem i pretilosti, znam iz vlastitog iskustva koliko ti je potreban netko tko će te bodriti i motivirati, istaknuo je Marko.

Putem interneta je počeo savjetovati aktiviranjem Facebook-stranice prije godinu dana, koju sada prati gotovo 50 tisuća ljudi, a također jer su vježbači bili zainteresirani za njegove LifeWillFit programe, prehranu i način vježbanja. Tada je klijentima odlučio ponuditi i takav način savjetovanja.

Planove izrađuje individualno prema svakome vježbaču, odnosno prema visini, težini, cilju, životnim navikama i vremenu s kojim klijent raspolaže.

 Na početku suradnje, klijentu šaljem upitnik i sukladno odgovorima, dizajniram individualan program za vježbača – napominje Marko.

Osim što s klijentima komunicira i u trenutcima kada oni osjete manjak inspiracije, također je moguće da vježbe zajedno s njima izvodi putem drugih mobilnih ili računalnih aplikacija. Njegova najveća motivacija je uspjeh drugih pa zato i besplatno objavljuje savjete i vježbe na Facebook-stranici. Upravo na taj način, oni koji nisu u financijskoj mogućnosti angažirati online trenera, mogu samostalno postići uspjeh i naravno, Marku se javiti s napretkom

Barbara Horvat – „Mi smo tu za njih 24/7!”

Barbara Horvat bivša je atletska reprezentativka, a sada je teniska kondicijska trenerica s prebivalištem u Sjedinjenim Američkim Državama, točnije u Houstonu. Online treniranje je započela jer su je počeli kontaktirati sportaši koji nisu imali mogućnost uživo raditi s njom, a zatim je u tome vidjela prostor u kojem može pomoći i savjetovati i druge klijente koji također nemaju mogućnost vježbati u fitness centrima i teretanama. Kaže kako su klijenti zainteresirani i zadovoljni ovakvim načinom vježbanja jer mogu brzo dobiti konkretnu i provjerenu informaciju, a klijentima je dostupna 24 sata, čak i za samo potporu.

Na internetu ima svega i teško je selektirati, pogotovo ako nisi upoznat s terminima. Čovjek se izgubi, a ovako dobi pravu informaciju u ključnom trenutku – kaže Barbara.

Osim što radi individualne planove prehrane za svakog klijenta, također im se samostalno javlja kako bi provjerila napreduju li, a smatra da je to važno kako bi se osoba potaknula na vježbenje, osjećala posebno i znala da netko brine o njihovom napretku.

Ističe kako je primjetila da žene sve više zanima vježbanje i kako se sve više brinu o svojem zdravom izgledu, a istaknula je sve veću potrebu novih majki koje se žele brzo, ali zdravo, vratiti u formu.

Žene su počele trenirat možda više nego muškarci, a javljaju se trenericama prije nego muškim trenerima, čisto zbog osjećaja i razumjevanja – objašnjava. 

Foto: Shutterstock

Gabriela Horvat/Moje zdravlje 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo