Istraživači su otkrili kako svakodnevna konzumacija zdjele špinata na iznimno učinkovit način dubinski izgrađuje mišiće.
Istraživanje je naime pokazalo kako dnevna konzumacija 300 grama ovog zelenog povrća smanjuje količinu kisika potrebnog za snaženje mišića tijekom vježbanja, i to za čak pet posto.
Efekt je toliko moćan da njegov utjecaj
počinje djelovati nakon samo tri dana. Stručnjaci tvrde kako se tajna ne krije u željezu,
već u nitratima kojima obiluje povrće. Ovi hranjivi nutrijenti su zaslužni za učinkovito djelovanje
mitohondrija – energetskih pokretača
stanica.
No, hranjivim prednostima špinata tu nije kraj! Može li naizgled obično zeleno, lisnato povrće spriječiti rak, pomoći kod mršavljenja, smanjiti krvni tlak, ojačati srce i čak spriječiti urođene mane? Stručnjaci tvrde: špinat je svemoguće povrće!
Špinat je odličan izvor vitamina A i K, mangana, folne kiseline,
magnezija, željeza, vitamina C, vitamina B2 (riboflavin), kalcija,
kalija i vitamina B6. Snažni prirodni mineralno-vitaminski sadržaj
špinata može biti učinkovit izvor ozdravljenja za brojne bolest. Jedna
šalica kuhanog špinata ima 41,4 kalorija s nevjerojatno visokim
postotkom vitamina K.
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Cell Metabolism.
K. R.