Trener otkriva 9 razloga zašto trebate razmisliti o vježbanju s girjom - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Trener otkriva 9 razloga zašto trebate razmisliti o vježbanju s girjom

Shutterstock

Zasigurno ste primijetili kako mnogo rekreativaca koriste girju te izvode vježbu u kojoj njišu istu.

Velika većina njih je dotičnu vježbu vidjela na nekom You Tube kanalu te je s više ili manje uspjeha pokušavaju kopirati, nastojeći podignuti svoj trening na višu razinu. Nažalost, i veliki broj trenera spomenutu vježbu izvodi (gotovo) jednako loše, a razlog je taj što očito nisu prošli nikakvu adekvatnu edukaciju rukovanja girjom i svladavanja balističkih kretnji.

Za jačanje muskulature

Swing girjom je odlična vježba koja nam nudi nebrojene benefite (naravno, ukoliko se pravilno izvodi), a neki od njih su:

  1. Jačanje muskulature nogu, stražnjice i trupa
  2. Jačanje muskulature lopatice/gornjeg djela leđa
  3. Jačanje najvećeg mišića leđa – m. Latissimusa
  4. Stabilizacija ramenog zgloba
  5. Razvoj koordinacije ruku, nogu i trupa
  6. Jačanje srčane pumpe i unapređenje krvožilnog sustava
  7. Unapređenje funkcionalnih sposobnosti (kondicija)
  8. Odlična zamjena za standardne HIIT protokole
  9. Vrlo učinkovita vježba za redukciju potkožnog masnog tkiva (zbog izazivanja EPOC efekta nakon treninga)

Kada pogledate gore napisane benefite, nije niti čudo da se mnogi primaju girje iako nemaju sposobnosti, a niti znanja da dotičnu vježbu izvedu kako treba.

Pazite na ozljede

No, činjenica da izvođenje ove vježbe s neadekvatnim otporom (lagana girja) neće prouzročiti željene/gore nabrojane efekte, dok će rad s optimalnom težinom dovesti u pitanje svrsishodnost vježbe zbog činjenice da se vrlo lagano možemo ozlijediti ukoliko ne kontroliramo ono što nam rade stopala, noge, kukovi, trup, ramena…

Da stvar bude gora, swing girjom je temeljna vježba svih osnovnih i naprednih balističkih kretnji te ukoliko ona nije dovedena do savršenstva, tada ne možemo očekivati da će i druge vježbe biti izvedene kvalitetno, bez bojazni od ozljede.

Ovdje ne pričam samo o koordinaciji više desetaka mišića i cijelog tijela već i o pravilnom disanju bez kojeg balistički pokreti vrlo lako mogu poći po zlu.

U prilogu je kratka demonstracija (video uradak) kako izgleda pravilan kettlebell swing, a ukoliko želite svoje znanje produbiti tada vam savjetujem da posjetite jednodnevnu radionicu u kojoj ćemo obrađivati spomenutu vježbu, ali i ostale balističke kretnje Hard Style tehnike.

Više informacija o radionici pronađite ovdje ili putem maila na asa.segedi1508@gmail.com odnosno na broj +385 91 1521 083.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo