Ljepota

Ljepota

Vodič za trčanje za početnike iznad 40 godina

Foto: Shutterstock

Možda niste trčali kada ste imali 16 ili niste nikada ni krenuli, ali to ne znači da ne možete početi nakon što navršite 40 godina.

Kada ste stariji mišići se teže oporavljaju, bolovi u koljenima su češći te ostali problemi su uvijek prisutni. Zagrijavanje je važnije i nužnije nego mladim ljudima, ali treba početi polako te s vremenom pojačavati ritam.

Budite oprezni

Održavanje istoga ritma i brzine mogu spriječiti brojne ozljede i zdravstvene probleme. Trčanjem u red možete dovesti rad srčanoga i krvožilnoga sustava te uravnotežiti krvni tlak. Prije no što krenete trčati razgovarajte sa svojim liječnikom. On će vam objasniti na što trebate paziti ako imate zdravstvene probleme, ali će izložiti i dobrobiti trčanja i treniranja i u srednjoj životnoj dobi.

3 najbolje vježbe za olakšavanje boli u stopalu

Ne zamarajte se dodatnom opremom

Primijetili ste kako mladi trkači imaju GPS satove, bežične slušalice i ostalo. Vama to ne treba. Kada počnete sa samim treningom važno je da ste svjesni toga kako je korak da nešto promijenite u životu dovoljno dobar, a ostalo će doći s vremenom. Vama je bitno da uđete u dućan sportske opreme i kupite dobre tenisice koje će odgovarati vašem stopalu te biti dobre za trčanje. Ostale stvari poput grudnjaka i tajica ćete kupiti kasnije. Prvo se trebate zaljubiti u trčanje i biti spremni to raditi duže vremena, a ne odmah trošiti novce.

Koliko kardio vježbi je potrebno kako biste gubili kilograme?

Krenite na kraće staze

Ako niste trčali godinama nemojte postavljati visoke ciljeve. Kilometar je za početak sasvim dobar pokušaj. Ako hodate 30 minuta podijelite vrijeme na 10 segmenta od 3 minute. Trčite 30 sekundi pa zatim hodajte 2 minute i 30 sekundi. Ponovite to 3 puta na tjedan. Za 6 tjedana biste trebali biti u stanju trčati 30 minuta bez prestanka.

Kako šetnja pozitivno utječe na vaše tijelo

Ne pretjerujte

Ako se nakon trčanja vaše tijelo osjeća gore nego prije što ste krenuli onda nešto ne radite dobro. Ljudi često odmah krenu žestoko, ali to nije dobro za mlade osobe, a sigurno ne i za nekoga s malo većim brojem godina. Održavajte svoj tempo, a upravo toga ćete postići željene rezultate i poboljšati zdravlje.

Uobičajene ozljede za vrijeme treninga i kako ih izbjeći

Trčanje nije samo fitness

Trčanjem ne činite dobro samo svome tijelu. Trčanjem činite dobro i sebi. Opuštanje u prirodi, razmišljanje su stvari koje vam mogu pomoći da se psihički bolje osjećate. Također, pronađite partnera za trčanje. Tada ćete motivirati jedno drugo i postizati bolje ciljeve.  

Plank – što fitness trener misli o ovoj popularnoj vježbi?

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo