Zašto se ne možete riješiti sala na trbuhu? Postoji čak 12 razloga - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Zašto se ne možete riješiti sala na trbuhu? Postoji čak 12 razloga

Na trbuhu biste više voljeli vidjeti mišiće nego nakupine masnoća, ali vam ne polazi za rukom? Pogledajte gdje griješite.

Pivski trbuh možda u najmanjoj mjeri nastaje od konzumacije piva. Kalorije i šećeri nalaze se i u drugim oblicima, a zbog nedostatka tjelovježbe i loše prehrane talože se u obliku trbušnih i utrobnih masti. Jedanaest je razloga zašto se teško riješiti takvih masti. 

1. Loša prehrana

Prehrana temeljena na bijelom brašnu i lošim mastima recept je za masne nakupine u području trbuha. Stoga bi prehrana s povrćem i kvalitetnim namirnicama trebala zamijeniti onu bogatu mastima i crvenim mesom, navodi webmd.com.

Izvori zdravijih masti nalaze se u ribi, orasima i avokadu, a smanjenjem ugljikohidrata koji se nalaze u žitaricama, tjestenini i šećeru, tebalo bi pomoći u borbi protiv masnog trbuha. 

2. Prevelike porcije

Smanjite porcije hrane što je iznimno važno za ‘utrobne’ masnoće koje mogu izazvati kardiovaskularne bolesti i dijabetes, a vode i do visokog krvnog tlaka. 

3. Cigarete

Osim što je loše po zdravlje, studije su pokazale kako pušenje dovodi i do nastanka  sala

Još uvijek pušite? Donosimo 13 genijalnih savjeta koji će od vas napokon učiniti nepušača

4. Stres

Stres stvara hormon kortizol koji strujanjem kroz tijelo sprema masti u područje trbuha. U smanjenju stresa pomažu tjelovježba, meditacija i joga. U borbi protiv stresa pomaže i razvitak dobrog sustava potpore, a odlično rješenje je obraćanje stručnjaku za mentalno zdravlje.  

5. Nedovoljno tjelovježbe

Muškarci s obujmom struka od 100 centimetara, a žene s obujmom struka preko 80 centimetara, trebaju neki oblik tjelovježbe, kao što je hodanje, u trajanju od minimalno 150 minuta tjednoZahtjevniji oblik treninga dovoljan je u trajanju od 75 minuta tjedno uz vježbe snage bar dva puta. 

Tražite aktivnost koja smanjuje opterećenje na kralježnicu i zglobove? Pokušajte s nordijskim hodanjem

6. Krive vježbe

Vježbe s utezima pomažu u nastanku mišića, a više mišićne građe znači više prerađenih kalorija. Najbrži rezultat donijet će aerobno vježbanje. 

7. Kalorije iz alkohola

Iako je ustaljeno mišljenje da su veliki trbusi rezultat ispijanja piva, trbušno salo nastaje  i od drugih alkohola. Sav alkohol sadrži kalorije koje dovode do nakupljanja masnoća posebice ako konzumacija alkohola dolazi u kombinaciji s lošom prehranom i manjkom tjelovježbe. 

8. Sokovi

Konzumacija sokova posljedično uključuje konzumaciju i velike količine šećera te kalorija. Sve to dovodi do povećanja težine koja se može akumulirati u području trbuha. 

9. Manjak vode

Ispijanje vode pospješuje gubitak kilograma, a samim time i gubitak masti iz trbuha. Osim toga, voda je jedino piće koje nudi hidratizaciju bez dodatnih šećera. 

10. Geni

Iako i genetika igra ulogu u raspodjeli kilograma, prava kombinacija unosa kalorija i njihovog gubitka recept je za očuvanje zdrave linije bez obzira na to što genetska slika tvrdi drugačije.

Kolesterol, alkoholizam, rak dojke… Ovih 9 zdravstvenih problema vaših roditelja otkrivaju puno i o vašem zdravlju

11. Manjak sna

Manjak sna potiče hormone stresa koji dovode do akumuliranja masti umjesto njihove prerade. Za bolji je san potrebno provesti vrijeme bez mobitela i bez laptopa, pridržavati se rasporeda odlaska u krevet, izbjegavati alkohol prije sna i baviti se tjelovježbom. 

12. Opsjednutost brojevima na vagi

Opsjednutost vaganjem neće pomoći prilikom mršavljenja. Moguće je da su se masti preradile u mišiće te da je opseg struka smanjen, a da vaga i dalje pokazuje isto. 

‘Prestala sam se vagati mjesec dana – i evo što se dogodilo!’

M. V. 

Foto: 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo