Ljepota

Ljepota

Želite početi trčati? Evo kako se pravilno pripremiti za ovu aktivnost

Shutterstock

Trčanje možda nije jedna od dražih tjelesnih aktivnosti, no svakako među najzdravijima.

Stručnjaci su potvrdili kako 30 do 60 minuta trčanja tjedno može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti te produžiti životni vijek. Osobe koje redovito trče u prosjeku žive tri godine dulje, a samo jedan sat trčanja produljit će vam život za sedam sati, ističu iz Top sporta. Zvuči nevjerojatno? Evo što sve kažu stručnjaci.

Tjelesne aktivnosti djeluju preventivno na pojavu stresa, depresije i kroničnih bolesti

Prema izvještaju portala Progress in Cardiovascular Diseases, koji se bavi medicinskim pitanjima i prevenciji kardiovaskularnih bolesti, osobe koje redovito trče žive u prosjeku tri godine dulje. Nije potrebno trčati brzo niti na duge staze kako bismo poboljšali fizičko zdravlje.

Izgledi da trčanjem smanjite mogućnosti od kardiovaskularnih oboljenja, tvrde stručnjaci, kreću se od 25 do 40 posto.

Trčanje – jeftino, zdravo i korisno

Trčanje, osim što je jeftino, staza za trčanje ima na pretek, a i vježbanja na svježem zraku u prirodi svakako je zdravo. S obzirom na to da su pred nama topli sunčani dani, bilo bi dobro uzeti u obzir savjete stručnjaka i izdvojiti 30 minuta dnevno za trčanje.

Djeca, prijateljica iz teretane… Ovo su tri osobe koje sabotiraju vašu dijetu

Kako biste izbjegli bolove u zglobovima i koljenima:

  • trčite na mekšim površinama,
  • radite vježbe za jačanje muskulature nogu,
  • izbjegavajte uzbrdice,
  • nabavite odgovarajuće tenisice za trčanje.

Odjeća za trčanje, generalno, ne bi trebala biti pamučna, jer se pamuk brzo natopi znojem.

Odjeća je tada teška i mokra te nam postaje hladno, a koža teško obavlja respiraciju, tj. ‘disanje’ preko mokre, pamučne odjeće. Pamučna odjeća se i zimi i ljeti zalijepi za tijelo te se i na taj način stvara neugodnost zbog nošenja pamuka za vrijeme trčanja.

Isto tako, nakon dužih treninga, upravo ta mokra i teška odjeća grebe našu kožu te stvara ranice i ogrebotine koje svoje pravo lice pokazuju kod tuširanja nakon trčanja.

Koje materijale birati za trčanje? 

Danas su u trkačkom svijetu od materijala popularni poliester, mikrofibra, polipropilen, poliamid, elastan te razne mješavine materijala.

4 joga položaja koja će istopiti masne naslage s trbuha

Najbolje je da je odjeća za trčanje u potpunosti od sintetičkih materijala ili od mješavine sintetike i pamuka, kojega bi trebalo biti u mnogo manjem omjeru. Sintetička vlakna dobivena su kemijskim putem iz različitih polimera. Upijaju manje vode u odnosu na pamučna vlakna, laka su za održavanje, ne trebaju peglanje, ne zadržavaju znoj te su otporna na trošenje i na mikroorganizme. Sintetički materijali dobivaju se sintezom nafte, trajni su i boje su im postojane.

Sintetička sportska odjeća se brzo suši, elastična je i ugodna za nošenje. Često može biti i poput druge kože na tijelu jer nam omogućava da nesmetano i nesputano obavljamo sve sportske aktivnosti.

Volite vježbati ujutro? Evo koje je vrijeme idealno za aktivnosti!

Tekst pripremio: Top Sport

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo