Ljepota

Ljepota

5 odličnih razloga zašto hodati stepenicama svaki dan

Foto: Shutterstock

Hodanje stepenicama je često opcija koja dolazi u obzir samo kada je lift u kvaru, no danas sve više ljudi prepoznaje koliko dobrobiti za zdravlje i liniju donosi ova vrsta tjelovježbe.

Donosimo 5 razloga zašto biste trebali hodati stepenicama

1. Sagorijeva više kalorija od hodanja ili trčanja

Razna istraživanja dokazuju kako ćete ovim načinom tjelovježbe izgubiti puno kalorija, a prema nekim navodima za hodanje stepenicama je potrebno i do 7 puta više energije nego vožnja liftom, a 8 do 9 puta više nego sjedenjem. Penjanje stepenicama je sport, koji uključuje i trčanje uz stepenice, a troši jednaki broj kalorija kao da ste igrali odbojku ili košarku.

Taylor Swift otkriva tajnu svog vitkog i čvrstog tijela

2. Štiti zdravlje srca

Istraživanja su već bezbroj puta potvrdila kako tjelovježba čini naše srce zdravim, samim time i ovaj tip aktivnosti će pridonijeti zdravlju srca.

Ove neobične stvari povezane su sa srčanim udarima

3. Smanjuje rizik od moždanog udara

Rezultati studije prevedene na sveučilištu Harvard potvrđuju kako redovita fizička aktivnost, pa tako i hodanje stepenicama, može smanjiti rizik od nastanka moždanog udara. Od ispitanih 11.000 muškaraca oni koji su prijavili kako se tijekom dana popnu stepenicama do stana na trećem ili čak petom katu, umanjili su rizik od moždanog udara za čak 29 posto.

4. Daje snagu

Skoro su svi mišići aktivni kada hodate stepenicama, a sve to znači da jačate svoj lokomotorni sustav. Kako biste ovu aktivnost učinili još zanimljivijom, prilikom hoda se ne držite za rukohvate i ne “mašite” rukama.

5 najboljih savjeta za trkače!

5. Jednostavno je

Za ovu aktivnost vam nisu potrebni nikakvi dodatni rekviziti, svaka sagrađena zgrada ima stepenice pa ne morate gubiti vrijeme na odlazak u teretanu. Također vam nije potrebna niti posebna odjeća ili obuća – penjati stepenicama se može i u odjelu i u gumenim čizmama – sve što trebate je volja, prenosi healthdigezt.com.

Foto: Shutterstock

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo