Ljepota

Ljepota

Bojite se napada i nasilja? Postoji trening koji vam može pomoći da se uspješno obranite

Svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj doživi neki oblik nasilja. Najčešći napadi na žene, počinjeni su od strane poznatih napadača poput partnera i bivših partnera.

Nažalost, žene često doživljavaju pokušaj razbojništva ili seksualnih napada. Iz ovih bi razloga žene trebale imati barem osnovno znanje samoobrane. Najpopularnija metoda je Krav Maga koja obučava kako izbjeći, predvidjeti i spriječiti bilo koju vrstu nasilja i sukoba.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Krav Maga Hrvatska organizirala je pokaznu vježbu samoobrane u sklopu projekta #BeSafe. 

„Kako bismo dodatno doprinijeli prevenciji nasilja nad ženama i edukaciji šire populacije, organizirali smo projekt #BeSafe tijekom cijelog studenoga. Besplatni su to trening seminari kroz koje želimo ženama pružiti osnovno znanje samoobrane, ali i onog još važnijeg: znanje o prepoznavanju, prevenciji, ranoj reakciji i neutralizaciji kada se nađemo u neželjenom sukobu. Već kroz zagrijavanje koristimo specifične setove vježbi i protokole kako bismo se fizički i mentalno pripremili za trening. Potom odrađujemo tehnike samoobrane koje uključuju i taktička postupanja, a sve to prati i neizostavni kondicijski dio koji utječe na snagu, izdržljivost i fleksibilnost. Tehnike se brzo uče, vrlo su jednostavne i lako primjenjive. Poučavamo obranu od najčešćih situacija u kojima se žene mogu naći, poput pokušaja udaraca ili opasnih hvatova za ruku, kosu ili vrat. Na seminare nam najčešće dolaze studentice i zaposlene žene koje žele naučiti korake za uspješnu prevenciju napada, donositi odluke pod stresom, ali i prepoznati rane znakove konflikta te otkriti što mogu učiniti za vlastitu sigurnost“, istaknula je Irena Isomura, instruktorica i voditeljica ženskog ogranka Krav Maga Hrvatska.

Treninzi se provode u 13 gradova na više od 30 lokacija, a sudjeluju žene neovisno o predznanju, kondiciji ili formi. Provode ih licencirani treneri, koji osim redovne instruktorske edukacije imaju završenu specijalizaciju.

Žene kroz trening upoznaju svoje prednosti i mogućnosti. Uče kako rješavati stresne situacije što im daje sigurnost i mentalnu spremnost u svakodnevnim izazovima, ali i izravno utječe na jačanje njihova stava, ponašanja i samopouzdanja. I sama sam se u početku zainteresirala za Krav Magu kako bih naučila prepoznati signale opasnosti, reagirati brzo i instinktivno u slučaju napada. Znanje koje sam stekla kroz sve ove godine koliko održavamo radionice samoobrane i dalje s velikim entuzijazmom prenosim na polaznice kako bismo zajedničkim snagama proaktivno odgovorili na potencijalne napade i nasilje koje moramo osvijestiti kao društvo“, istaknula je Isomura.

Do sada su besplatne trening seminare pohađale tisuće žena. Projekt #BeSafe ovog se mjeseca provodi na pet zagrebačkih lokacija, u Ivanić-Gradu, Čakovcu, Koprivnici, Splitu i Osijeku. Ostalo je još slobodnih mjesta ovoga vikenda, stoga se sve zainteresirane polaznice mogu prijaviti na službenoj stranici krav-maga.hr, a mi u nastavku donosimo intervju s trenericom Irenom Isomurom o tome što svatko mora znati o ovom načinu treniranja.

Što je bitno znati o treningu Krav Maga?

Krav Maga je cjeloviti sustav samoobrane koji je izvorno potekao iz Izraela. Kroz treninge polaznici uče kontrolirati svoje reakcije u stresnim situacijama, prepoznati i spriječiti konflikte te neutralizirati fizičke sukobe. Treninzi su podijeljeni u nekoliko faza, a prva od njih je zagrijavanje u kojem kroz koristimo specifične setove vježbi i protokole kako bi se fizički i mentalno pripremili za trening. Nakon toga odrađujemo tehnike samoobrane koje uključuju i taktička postupanja. Sve navedeno prati i neizostavni kondicijski dio koji utječe na snagu, izdržljivost i flesibilnost.

Kome se preporuča i tko sve može trenirati?

Treninzi su namijenjeni polaznicima već od 5 godina pa sve do odrasle dobi, a posebno je popularno među ženskom populacijom jer je nažalost sve veća potreba za znanjem samoobrane. Najčešća populacija koja pohađa treninge samooobrane su studentice i zaposlene žene, koje primjenom znanja stečenih na našim edukacijama žele bolje funkcionirati u konfliktnim situacijama, bolje donositi odluke pod stresom, te naučiti tehnike i taktička postupanja koja će im pomoći za neutralizaciju napada odnosno napadača.

Koliko je potrebno da netko usvoji osnove ovog treninga?

Usvajanje materije ovisi od osobe do osobe, no već nakon 2-3 mjeseca treninga možemo reći da imamo osnovno znanje kako reagirati pod stresom.

Postoje li neke statistike koliko se ljudi u Hrvatskoj zna/može služiti ovom metodom samoobrane?

Kroz naše dvorane prošlo je nekoliko tisuća ljudi, a trenutno smo aktivni na 29 lokacija diljem Hrvatske. Do sada su se, osim redovitih treninga održali i brojni seminari, a povodom Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama već tradicionalno održavamo besplatne seminare za žene. Kroz takve je seminare do sada prošlo tisuće žena, a održavamo ih duže od 10 godina.

Kakva su vaša iskustva s polaznicima? Iz kojih razloga najčešće dolaze trenirati?

Polaznici uglavnom dođu jer traže fizičku rekreaciju koja je dinamična, zabavna i korisna. Svaki trening uključuje i kondicijske vježbe i tehnike samoobrane, no čak i nakon prestanka treniranja – znanje samoobrane ostaje trajno. Neki su polaznici nažalost već i doživjeli neki oblik nasilja pa su se priključili kako bi vratili samopouzdanje i naučili preventivno djelovati u budućnosti.

Kako Krav Maga pomaže polaznicima?

Uglavnom dobijemo povratne informacije da je ljudima Krav Maga pomogla u “malim svakodnevnim stvarima”, npr: odlučili su se zauzeti za sebe u svakodnevnim izazovima, naučili su donositi odluke pod stresom (što im je pomoglo i u poslovnim situacijama), stekli su više samopouzdanja… Takva mentalna promjena i svjesnost okoline pomogla im je prepoznati konfliktne situacije i spriječiti ih na vrijeme.

Nemate vremena za trening? Nakon što ovo pročitate više nećete imati izgovora

M. P.

Foto: Arhiva

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo