Ljepota

Ljepota

Boks je ponovo hit, a trenira ga i chef Ivan Pažanin

Kako započeti s treningom

Boks je oduvijek imao stigmu teškog i napornog sporta, međutim onaj tko ga proba uvidi zabavnu i dinamičnu stranu s mnogim benefitima kako na vagi i u centimetrima tako i rješavanju problema s nagomilanim stresom.

Utjecaj na tijelo

Znajući da boksom unaprjeđujemo brzinu, snagu, koordinaciju, izdrživost tako i smanjujemo potkožno masno tkivo, oblikujemo tijelo ali i povećavamo budnost i energiju koja nam je potrebna tijekom čitavog dana.

Evo kako ćete se u 2018. natjerati na redovitu tjelovježbu

Utjecaj na stres

Ako agresija potiče agresiju na koji način ju onda boks suzbija?

Ulaskom u boksačku dvoranu postepeno se susrećete s vježbama s velikim stupnjem koordinacije. Razmišljajući kako izvesti pravilan ili ispraviti krivi pokret i najbolje udariti vreću, problemi s kojima ste ušli u dvoranu će izblijediti. Jednostavno, boks će postati vaš bijeg od stresa i što ga češće budete prakticirali stres će se smanjivati.

Kako započeti s treningom

Napravite prvi korak i odvažite se ući u dvoranu. Odavno u boksačkim dvoranama više ne stanuju mračni tipovi, agresivci nego svi oni željni rezultata i zabave. U početku treba Vam samo dobra volja, a nakon što savladate osnove koje Vas obučava trener, poželjno bi bilo nabaviti rukavice i boksačke zavoje za šake.

Kakav vas tip treninga očekuje

Počinjemo zagrijavanjem u trajanju od 20-ak minuta prilagođeno je izmjenom dinamičkih vježbi te zagrijavanjem zglobnih sustava tijela. U zagrijavanju prolazimo osnovne vježbe (pr. čučanj, ispadni korak, sklek, dinamički pretkloni…) ali i specifične (razni skokovi, izbacivanja, trzaji, imitacija boksačkih pokreta…).

Drugi dio treninga je boks, aerobno-anaerobni oblik vježbanja u trajanju do 35 minuta . Aktivnosti u boksu traju 3 minute s izmjenom aktivnih (eksplozivnih) i pasivnih pokreta te odmorom od 1 minute. Naučit ćete osnovne udarce; direkt, aperkat i krošej; i osnovne obrane; uzmicanje, štopanje i eskivaže.

Koje vrste masaže postoje i kako odabrati najbolju?

Kao i kod drugih oblika treninga na kraju ostavljamo 10-ak minuta za istezanje i opuštanje (povratak organizma u normalan način rada).

Na što obratiti pozornost prije no što se odlučite na trening

Obratite pozornost na to tko Vas treninira. Ako imate problema s kralježnicom (lumbalnim dijelom) pojedine rotacije nisu dozvoljene i na to trebate upozoriti trenera. Također osobama s prevelikom tjelesnom masom pojedine skokove trebalo bi modificirati zbog opasnosti od povrede koljena i mogućnost pojave trna u petama, međutim to će trener na vrijeme uvidjeti.

Foto: Igor Dugandžić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo