Ljepota

Ljepota

Dijeta bez škroba: što nutricionisti misle o novom trendu?

Prehrambeni trendovi i dijete obećavaju lakše skidanje kilograma, a često nas ostave umornima, razdražljivima i s manjkom energije. Razlog tome je što našem organizmu trebaju različiti nutrijenti, pa i oni koji se nazivaju štetnima, kako bi funkcionirao normalno.

Jedan od novih trendova je i dijeta bez škroba, u kojoj se dijeta, kao i što samo ime glasi, bazira na manjem unosu škroba.

Što je to škrob?

Škrob je složeni ugljikohidrat kojeg nalazimo prvenstveno u svim žitaricama, krumpiru, batatu te u mahunarkama. Škrob se nalazi i u korjenastom povrću poput mrkve, ali u puno manjim količinama. Od voća, banana sadrži škrob te se nalazi u, na primjer, kestenima. – objašnjava Irena Švenda, mr. sc. i magistrica nutricionizma te voditeljica Adhara Centra za nutricionizam i ayurvedu.

S obzirom da se nalazi u žitaricama, znači da škrob u organizam unosimo putem kruha, tjestenine, pa čak i pahuljica koje smo naviknuli jesti za doručak. Uz to, pečeni krumpir, pire te prženi krumpirići, postaju zabranjena hrana.

Škrob kao složeni ugljikohidrat je primarni izvor energije u ljudskoj prehrani te  je pratio ljudsku evoluciju od najranijih dana. Ljudsko tijelo ima probavne enzime za razgradnju škroba i glavni je izvor glukozne osnovne molekule iz koje naše stanice stvaraju energiju. – ističe nutricionistica Švenda.

U dijeti bez škroba se povećava unos masti i zdravih ugljikohidrata, kao i proteina, odnosno potiče se jesti ono voće i povrće koje ne sadrži škrob. U njih spada cvjetača, zelena salata, tikvica, patlidžan, šparoge, gljive i crvene paprike…

Spiralno voće i povrće pomoći će vam da jedete zdravije i smršavite lakše

Povećanje unosa zdravih masnoća se ističe kao izuzetno važno jer one postaju glavni izvor energije za organizam. Zbog toga se savjetuje da se u salate i druge obroke bez škroba dodaje kokosovo ili maslinovo ulje, ili da se salata osvježi avokadom ili orašastim plodovima, koji su bogat izvor nezasićenih masnih kiselina.

Presuda – trebate li isprobati dijetu bez škroba?

Nije upitno trebaju li nam ugljikohidrati ili ne, već izvor ugljikohidrata i njihova kvaliteta, te naravno pretjerivanje u količini bilo kojeg nutrijenta (npr.proteinima kroz proteinske dijete) može biti štetno za organizam. – ističe Švenda.

Savjetuje kako je potrebno birati cjelovite žitarice, u vidu integralne riže i pšenice, zobi i raži te jesti što manje proizvoda koji sadrže bijelo brašno – koje se može pronaći u pekarskim proizvodima (kruh, slanci, krafne, piroške i slično).

Ne savjetujem svojim klijentima da izbace škrob iz prehrane jer time ozbiljno zanemarujemo osnovni izvor enegije i organizam tjeramo na druge puteve dobivanja energije sto često znači suvišak mesa i proteina ili masti. Potrebno je sve makronutrijente jesti u optimalnoj količini, a ne stvarati pomodne zahvate u prehrani cime se možemo dugoročno jako naštetiti organizmu. – za kraj ističe magistrica nutricionizma.

Saznajte što jesti ako bolujete od šećerne bolesti, a saznajte i što je to medicinska dijeta.

Foto: Shutterstock

G.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo