Hrana i recepti

Hrana i recepti

Spiralno voće i povrće pomoći će vam da jedete zdravije i smršavite lakše

Foto: Shutterstock

Spiralizer je kuhinjski uređaj koji od povrća i voća pravi rezance i špagete, uz pomoć kojih ćete lakše početi zdravije živjeti.

Početi se zdravije hraniti može biti vrlo težak posao, pogotovo kada znate da je za pripremu tjestenine s umakom potrebno tek nekoliko minuta kuhanja. No, u 100 grama tjestenine, skuhane i neposoljene te bez ikakvih umaka, nalazi se oko 130 kalorija, a od toga je 25 grama ugljikohidrata, koji vam nabijaju neželjene kilograme.

Iako konzumacija tjestenine u adekvatnim količinama i rijetko neće automatski prouzročiti neželjene posljedice, tjesteninu i slične složene ugljikohidrate trebalo bi izbjegavati ako želite izgubiti na težini. 

Za pripremu zdravih “špageta” također vam trebati tek nekoliko minuta u kuhinji, a spiralizer će vam pomoći da vam povrće nikada ne dosadi. 

Što je spiralizer?

Uz pomoć spiralnog voća i povrća možete prevariti svoje okusne pupoljke, ali i sami sebe. Umjesto tjestenine i špageta, spiralizer, odnosno spiralizator, omogućava pripremu špageta od voća i povrća koje možete poslužiti uz svoje najomiljenije umake i osjećati kao da uživate u velikoj porciji tjestenine. Radi se o uređaju kojim možete od povrća, poput tikvica, koje u 100 grama imaju oko 16 kalorija i tek 3 grama ugljikohidrata, napraviti zabavnu “tjesteninu”.

Zašto vam treba spiralizer?

Spiralizer će vam pomoći da se zdravije hranite jer ćete konzumirati više povrća i voća nego prije, a sirove ćete namirnice željeti priložiti uz tipičan ručak.  Idealan je kuhinjski uređaj za osobe koje su se odlučile za vegetarijansku i vegansku pripremu jer im daje kreativnije mogućnosti u pripremi jela.

Odnosno, ovakvo spiralno voće i povrće bit će vam zabavnije jesti nego obično narezanog, za čiju je pripremu potrebno i puno duže vremena. Osim toga, konzumirat ćete i manje jer vam neće biti potrebna niti cijela namirnica za pripremu obroka za jednu osobu.

Postoji nekoliko vrsta spiralizera, a najčešće dolazi kao bijeli plastični uređaj s nekoliko dodataka kako rezanci i špagete od povrća ne budu uvijek istog oblika i debljine. Kod takvih je potrebno samo postaviti odabrano povrće na odgovarajuće mjesto i uz pomoć ručke vrtjeti povrće u špagete. Naravno, namirnicu prije spiralizacije operite te ju ogulite ako je potrebno. Također, postoje i ručne opcije, kod kojih trebate samo staviti voćku i nju vrtjeti, a to možete i direktno u željeno jelo ili tanjur.

Učinite zdrave namirnice zabavnima za svoju obitelj

Spiralizer je odličan i za one koji se moraju držati bezglutenske prehrane, pogotovo ako se radi o djeci. Osim kao špagete, možete ih poslužiti i kao rezance uz povrtne juhe, dok voće možete koristiti za pripremu ukusnih niskokaloričnih zdravih waffla. Osim toplih i hladnih salata, možete na razne načine zapeći spiralno povrće i voće. Također, možete ih poslužiti uz špagete od tjestenine i tako zapravo smanjiti udio tjestenine u vašem obroku!

Koje namirnice koristiti?

Sa skoro svim povrćem i voćem se možete igrati, no najčešće se koriste tikvice, cikla, mrkva, luk, jabuke, kruške, repa, rotkvica, kupus i brokula.

Hladna salata s špagetima od repe

Sastojci:

  • cikla
  • rajčica ili mini rajčice
  • 2-3 žlice feta sira
  • 3-4 trakice slanina
  • češanj češnjak
  • sol
  • papar
  • peršin

Priprema:

Na tavu stavite malo ulja i stavite slaninu da se peče dok ne bude hrskava, a zatim ju maknite s tave. Barem pola masnoće koju je pustila slanina, izbacite iz tave. Ciklu očistite i zatim od nje napravite rezance/špagete i stavite ih u istu tavu u kojoj je ostalo malo masnoće iz slanine. Miješajte ju barem jednu minutu dok ne počne venuti, a zatim dodajte rajčice, sol i papar po želji te zaklopite i ostavite da se pirja 5 do 7 minuta.

Povrće poslužite na tanjuru te prije jela dodajte komadiće slanine, feta sir i malo peršina.

Spiralni čips

Sastojci:

  • krumpir
  • sol
  • maslinovo ulje
  • paprika u prahu
  • češnjak u prahu

Priprema:

Od krumpira napravite spirale širine i debljine po želji, a pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Na papir za pečenje stavite malo maslinovog ulja te na njega spirale od krumpira. Začinite ih sa soli, paprikom i češnjakom. Stavite u pećnicu da se peče 20 minuta, no nakon 10 minuta ih malo promiješajte kako spirale ne bi zagorjele. Servirajte uz najdraži umak.

Pripremite povrće na način na koji će djeca obožavati, a saznajte i kako napraviti vlastitu čokoladu!

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo