Kako brzo smršaviti? Nutricionistica i fitness trener otkrivaju najčešće pogreške - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Kako brzo smršaviti? Nutricionistica i fitness trener otkrivaju najčešće pogreške

Ispravna prehrana i rekreacija sjajan su put prema boljem osjećaju u vlastitom tijelu, većoj životnoj energiji i, na kraju, zdravlju.

Do danas razvijeno je puno teorija na oba područja, brojne knjige govore o jednom ili o drugom, ali malo je onih koje sve to ujedinjuju.

Poznata nutricionistica Alma Bunić i fintess trener David Kuček predstavili su u zagrebačkoj knjižari Znanje novu knjigu Prehranom i vježbanjem do zdravlja koja donosi sjajnu kombinaciju programa zdrave prehrane i vježbanja. Autori su osmislili izbalansiran režim koji obuhvaća sve aspekte zdravog načina života.

Ako želite biti mršavi, vježbajte ujutro jer to je najbolje vrijeme za razgradnju masnoća!

Za početnike i profesionalce

Osim autora na predstavljanju knjige sudjelovali su Hana Vunić, urednica knjige, Mihaela Brijak, raw chef i psihologinja Ena Rajić.

Prehranom i vježbanjem do zdravlja knjiga je čije će savjete razumjeti svi, početnici ili profesionalci. Bunić je dugi niz godina željela napisati savršen vodič za zdravi život, ali nije mogla pronaći osobu koja bi njezine nutricionističke preporuke nadopunila savjetima o vježbanju.

Izbor Davida Kučeka bio je logičan i nametnuo se sam od sebe nakon što smo prije nekoliko godina počeli zajedno surađivati s velikim brojem klijenata kojima ja radim plan prehrane, a David je odgovoran za plan vježbanja, rekla je Bunić.

Fitness trener David Kuček koji dugi niz godina radi s brojnim klijentima zna da je ključ usklađivanja prehrane i treninga jednostavnost, jer razni stručni termini, vježbe ili sastojci u prehrani u čovjeku mogu izazvati samo kontra učinak.

U principu vježbanje ne mora ići pod ruku sa zdravom prehranom, ali bez te simbioze neće imati željene rezultate i neće tijelo potaknuti na promjenu na bolje, dodala je Bunić.

Nutricionisti i treneri često se susreću s pitanjima: Kako brzo smršaviti? Koja je moja idealna težina? Hoću li nakon nekoliko mjeseci režima vratiti taj višak kilograma? Bunić i Kuček se slažu da je gubitak kilograma različit kod svake osobe, ali naglašavaju da idealna težina nije isto što i zdravi organizam. Dodaju da nitko tko se ne bavi profesionalno sportom ne bi trebao imati manje od dvadeset posto masnog tkiva.

Hipermobilnost zglobova – 7 simptoma koji upućuju da se radi o bolesti

Gdje griješimo?

Najčešće pogreške koje većina ljudi rade su neredoviti obroci, neuravnotežen omjer unosa ugljikohidrata, masti i proteina, krivo izvođenje vježbi i pogrešan intenzitet treninga.

U tim situacijama dolazi do ozljeda i čovjek više šteti svome tijelu nego što mu pomaže. Zato smo u ovoj knjizi iznijeli ujedinjene i uravnotežene savjete. Vježbe su bazične i koriste se osnovni ljudski pokreti kao što su guranje, povlačenje i rotiranje. I kod prehrane mogu se pronaći jednostavni recepti u kojima se koriste sezonske namirnice, bez nepotrebnog unosa ugljikohidrata, masti i šećera, rekao je Kuček.

Zdrav način prehrane i pravilna tjelovježba vode nas ka zdravom životu, u suprotnom prijeti nam velik broj kroničkih bolesti od kojih su autori izdvojili dijabetes koji posljednjih nekoliko godina pogađa sve mlađe generacije.

Urednica knjige Prehranom i vježbanjem do zdravlja Hana Vunić najviše je bila oduševljena činjenicom da je knjiga pristupačna širokoj publici te da je i ona sama nakon višegodišnjeg rada u izdavaštvu radeći na ovoj knjizi naučila mnogo toga.

Želite spektakularnu stražnjicu u samo 30 dana? Ovaj plan vježbanja je sve što vam je potrebno!

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo