Ljepota

Ljepota

Kako odabrati trenera ako ste se odlučili za online trening? Ovi savjeti eliminiraju loše izbore

Mada bi svi voljeli izgledati odlično bez puno muke, znamo da to ne ide tako te bi se ipak morali oznojiti kako bi naše tijelo bilo zdravije a posljedično tome i bolje izgledalo.

Budite sigurni da je dobar izgled uvijek samo posljedica zdravog i kvalitetnog načina života te poučeni ovom činjenicom trebamo stremiti prema poboljšanju zdravlja a ne izgleda. Upravo zato svi oni bombastični natpisi raznih stručnjaka/fitness influencera padaju u vodu u trenutku kada postavimo njihove savjete/treninge u kontekst zdravlja.

‘Oblikujte svoju stražnjicu!’, jest jedan od naslova kojeg će vrlo rado (i često) kliknuti pripadnice nježnijeg spola, a potonji će tekst sadržavati tri/četiri najčešće korištene vježbe za razvoj i jačanje nogu/stražnjeg kinetičkog lanca. U 95% slučajeva dotične vježbe neće biti personalizirane, niti će se baviti problematikom mobilnosti, jakosti trupa ili pak nekim vašim boljkama/ozljedama. Realnost je da vam isti neće puno pomoći a može vam čak i odmoći. Naravno, najkvalitetnija opcija je osobni trening uz pratnju stručne i za to školovane osobe, ali evo nekoliko savjeta kako si olakšati pronalazak kvalitetnog on – line programa treninga.

Kako odabrati trening i trenera za sebe?

Provjerite obrazovanje

Ukoliko dotični ima neki vikend fintess tečaj od šest mjeseci ili certifikat poznat samo u Hrvatskoj, potražite drugog, jer se to ne može usporediti sa znanjem kineziologa s internacionalno priznatim certifikatima. Na internetu ima dovoljno kvalitetnih kineziologa koji vam mogu pomoći.

Sada na naplatu dolazi sve ono što (ni)smo ulagali u sebe i zdravlje

Provjerite iskustvo

Kroz razgovor probajte saznati koliko je dugo u fitness industriji i kakve klijente pretežno trenira, je li imao iskustva s ozlijeđenim klijentima, kakve je metode tada koristio. Jedna osoba ne može biti stručnjak u doslovnom svim segmentima kineziologije, negdje mora biti bolji, a negdje lošiji.

Navedite ga/nju da vam odgovori na dotična pitanja te ako je odgovor u svemu ‘ja znam sve o svemu’, budite sigurni da se na krivoj adresi.

Kakve informacije dijeli na društvenim mrežama?

Skoknite na njegove/njezine FB, Instagram, Linked In profile i pogledajte sadržaje koji su objavljeni. Ukoliko su tu u većini slike salata, ručkova i golih tijela s motivacijskim porukama a nema edukacijskih sadržaja, vježbi ili savjeta tada budite sigurni da ste naletjeli na Instagram zvijezdu a ne na trenera!

Testiranje

Ok, odlučili ste se za osobnog trenera, i sada dolazite na prvi trening. Ne znate što očekivati a on/ona vam za početak da zagrijavanje iz doba Franje Bučara te vam nakon toga krene ispravljati tehnike, ili vas (ako ste muško) odmah baci na bench klupu i krene s objašnjavanjem kako trebate raditi neku super kul vježbu za prsa. Preskočili smo dio u kojemu nas dotični trener pita općenita pitanja o našem zdravlju, ritmu života, prehrambenim navikama, tjelesnim aktivnostima u prošlosti, možebitnim ozljedama, alergijama, krvnom tlaku, šećeru… Bez tih informacija se ne započinje trening!

Hipermobilnost zglobova – 7 simptoma koji upućuju da se radi o bolesti

Trener ima samo jedan stil treninga?

Iako nije cilj svako malo mijenjati sustav treninga, ipak se trebate zapitati ukoliko nakon tri/četiri mjeseca imate osjećaj da stalno radite isto?! Iste vježbe, isti intenzitet, isti volumen isti sustav treninga…..Ukoliko je odgovor potvrdan, tada budite sigurni da vaš trening nije niti planiran niti (pravilno) programiran! Planiranje i programiranje je dio teorije treninga; znanosti o postizanju željene forme/cilja a svi oni koji o kineziologiji uče na vikend tečajevima, ovom se poglavlju nisu niti približili, a kamoli usvojili.

Nutricionizam i dijete

Nutricionizam, kao i kineziologija je znanost za sebe sa naglaskom na znanost, i tko god tvrdi da je odličan u jednom i drugom a nema minimalno 20 godina ozbiljnog iskustva u tim područjima, budite sigurni da priča prazne priče. Dati savjet i pričati o generalnom zakonitostima prehrane je jedno a nekome propisivati plan prehrane te isti kvalitetno pratiti jest posve druga priča! I naravno; vikend treneri će vam zasigurno spomenuti razne dijete i njihove učinkovite i djelotvorne rezultate. Potražite nekog ozbiljnijeg.

Promiče gubitak kilograma umjesto razvoja mišićne mase

‘No pain, no gain!’ filozofija je u rangu gluparije ‘muskulfiber je odlična stvar, znači da ti je tijelo radilo!’; i ako čujete ovo ili nešto slično, znajte da je vaš trener potpuna neznalica. Svaki put kada vi dobijete jaki muskulfiber, znači da se otišli daleko preko limita i da bi trener morao korigirati svoj plan i program.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo