Ljepota

Ljepota

Kućni ljubimci mijenjaju život na bolje

Svako novo istraživanje samo potvrđuje činjenicu da kućni ljubimci pozitivno utječu na sreću i zdravlje, a informacija da njihova blizina utječe i na razvoj djece trebala biti dovoljan razlog roditeljima da u svoj dom dovedu još jednog stanovnika.

Ljudi se u društvu ljubimaca lakše opuste u zaborave na stres i brigu.

U formi i bez stresa uz pomoć ljubimca

Istraživanja pokazuju da vlasnici koji redovno šeću sa svojim psima imaju značajno manji indeks tjelesne masnoće, kao i 11 posto višu razinu dnevnih aktivnosti od onih koji nemaju ljubimce, ili bolje napisati – nemaju psa.

Svaka fizička aktivnost vodi do boljeg zdravlja i raspoloženja. Znanstvenici iz Velike Britanije proveli su ispitivanje o zdravstvenom stanju odraslih nakon što su nabavili psa ili mačku. Rezultati govore da su obje grupe pokazale značajno smanjenje manjih zdravstvenih problema tijekom prvog mjeseca druženja s ljubimcem. Kod vlasnika pasa, ovaj efekt se zadržao i nakon 10 mjeseci.

Psi nas “tjeraju” da se družimo

Ako imate ljubimca koji zahtjeva šetnje u park, često ste i u situaciji kada morate razgovarati s ostalim vlasnicima životinja. Britanski znanstvenici su zaključili da psi vlasniku služe kao “društvena poveznica”, zbog koje češće izlaze, komuniciraju i tako lakše pobjeđuju sramežljivost.

Sprječava srčani i moždani udar

Mačke su jednako korisne za vaše zdravlje kao i psi! Ukoliko imate mačku, imate i 30 posto manje šanse da ćete doživjeti srčani udar (infarkt), te 40 posto manje šanse od moždanog udara. Ukoliko doživite srčani ili moždani udar, a imate ljubimca, vaše šanse da ćete preživjeti povećavaju se za čak osam posto!

Pomaže razvoju i zdravlju djece

Nedavno provedena studija pokazuje svojim rezultatima da su djeca koja žive u kući s ljubimcima zdravija od onih koji ih nemaju. Kod djece bez ljubimaca češći su slučajevi kašlja, alergija i infekcija uha. Kao razlog tome stručnjaci navode činjenicu da se psi obožavaju igrati u prašini i blatu, što ojačava dječji imunološki sustav.

Posebna prednost druženja s ljubimcem emocionalni je razvoj djeteta. Djeca koja su privržena mački ili psu brže se nauče izražavati, te se bolje odnose prema drugoj djeci i odraslim osobama.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo