Ljepota

Ljepota

Možete li imati viška kilograma i biti savršeno zdravi? Znanost kaže NE

Foto: Shutterstock

Ako ste pretili, nova istraživanja kažu da ste u rizičnoj skupini od razvoja ozbiljnih bolesti, čak i ako ste trenutno zdravi.

Debljina je stanje prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu s posljedičnim štetnim učinkom na zdravlje ljudskog organizma i može smanjiti kvalitetu života, radnu sposobnost, životni vijek i povećati rizik za određene bolesti. To su potvrdila i nova istraživanja. 

Rezultati istraživanja su objavljeni ovaj mjesec u magazinu Journal of the American College of Cardiology, a u njima stoji kako bi pretile osobe trebale shvatiti da je nužno izgubiti višak kilogram kako bi očuvali svoje zdravlje. To se odnosi na one koji prema indeksu tjelesne mase imaju iznad 13 kilograma više. Ako to ne učine prijete im bolesti poput dijabetesa, bolesti kardiovaskularnog sustava i moždani udar čak i ako su trenutno zdravi. 

“Uobičajeno je misliti kako neke osobe koje su pretile također mogu biti i jako zdrave pa im nitko nije savjetovao koliko je debljina opasna”, naglasila je dr. Morgan Mongraw – Chaffin, glavni autor studije. 

Visoki tlak – uzroci, simptomi, pravilno mjerenje… Imamo odgovore na česta pitanja

Broj prekomjerno teških i debelih osoba se u Europskoj Uniji (EU) podvostručio zadnjih 20 godina prema izvješću HZZO, a Republika Hrvatska (RH) je pri samom vrhu ljestvice prekomjerno teških i debelih osoba u EU.

Svaka je peta osoba debela, a više od 50 posto stanovništva ima prekomjernu tjelesnu masu ili je debelo. 

Prevelik unos hrane i nedovoljna tjelesna aktivnost su glavni uzroci pretilosti. Višak energije unesen hranom, koji nije iskorišten radom i fizičkom aktivnošću, skladišti se u organizmu u obliku masnog tkiva. 

Produljite si život za 10 godina u pet jednostavnih koraka

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo