Planinarenje ili hodanje: Što je bolje za mršavljenje? - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Planinarenje ili hodanje: Što je bolje za mršavljenje?

Shutterstock

Ako pokušavate skinuti koji kilogram, možda se pitate je li planinarenje ili hodanje bolja opcija za mršavljenje. Evo što kaže trener.

I planinarenje i hodanje nude jedinstvene prednosti i mogu vam pomoći da postignete svoje fitness ciljeve, ali koja je aktivnost bolja?

Shutterstock

Prednosti planinarenja za mršavljenje

Planinarenje nije samo vježba; to je avantura koja vas vodi u prirodu, dajući vašem umu i tijelu prijeko potreban odmor od svakodnevice. Ovakav teren angažira više mišićnih skupina, pružajući fantastičan trening za cijelo tijelo. Osim toga, priroda i svježi zrak mogu vam podići raspoloženje i otopiti stres, što je odlično za cjelokupno zdravlje.

Planinarenje kombinira aerobne i anaerobne vježbe, potičući gubitak masti i izgradnju mišića. Ovaj oblik tjelovježbe obično uključuje veće udaljenosti i trajanje od prosječne šetnje, što dovodi do većeg sagorijevanja kalorija. Planinarenje također gradi izdržljivost i jača kardiovaskularno zdravlje.

Jedna od najbolje čuvanih tajni planinarenja je vježbanje u intervalima. Dok se borite s različitim terenima i uzvisinama, prolazite kroz razdoblja intenzivnog napora praćena lakšim dionicama. Ova vrsta intervalnog treninga ubrzava metabolizam, održavajući ga povišenim čak i nakon što ste završili planinarenje.

Shutterstock

Nepotrebno je reći da bi planinarenje moglo biti upravo ono što vam treba ako tražite učinkovit i ugodan način da ubrzate gubitak težine.

Prednosti hodanja za mršavljenje

Hodanje je jedan od najlakših i najpristupačnijih oblika tjelovježbe, savršen za ljude svih razina tjelesne spremnosti. Nije potrebna nikakva posebna oprema ili obuka, a možete to raditi gotovo bilo gdje.

Redovito hodanje pomaže u poboljšanju zdravlja kardiovaskularnog sustava, pospješuje metabolizam i poboljšava mentalno blagostanje. Tako ga je jednostavno uklopiti u vaš dan, bilo da se radi o jutarnjoj šetnji, šetnji psa ili odabiru šetnje umjesto vožnje.

10 odličnih razloga da isprobate nordijsko hodanje

Za mršavljenje, brzo hodanje može doista ubrzati otkucaje srca, potičući vaše tijelo da sagorijeva više kalorija. Najbolji dio? Hodanje ima mali utjecaj, smanjuje rizik od ozljeda i nježno je za vaše zglobove, što ga čini održivom dugoročnom opcijom vježbanja.

Osim toga, hodanje može biti izvrsna društvena aktivnost. To je fantastičan način da se nađete s prijateljima ili provedete kvalitetno vrijeme s obitelji.

Da biste stvari podigli na viši nivo, pokušajte promijeniti svoju rutinu hodanja. Dodajte malo intenziteta hodanjem s utezima ili štapovima za planinarenje ili pronađite rutu s nagibima da izazovete svoje mišiće. Intervalne šetnje, u kojima izmjenjujete brze i spore korake, mogu poboljšati vaše vježbanje. Ove varijacije mogu vašu rutinu učiniti zanimljivom i pomoći vam da sagorite još više kalorija.

Shutterstock

10 odličnih razloga da isprobate nordijsko hodanje

Što donosi veće sagorijevanje kalorija: planinarenje ili hodanje?

Kada se uspoređuje potencijal sagorijevanja kalorija planinarenjem i hodanjem, intenzitet aktivnosti igra ključnu ulogu. Sa svojim raznolikim terenom i promjenama nadmorske visine, planinarenje obično sagorijeva više kalorija po satu od hodanja po ravnoj površini. Povećani napor potreban za navigaciju zahtjevnim stazama i nošenje zaliha poput ruksaka pridonosi većem sagorijevanju kalorija.

Međutim, pristupačnost i lakoća hodanja znače da se može izvoditi češće i dulje, što potencijalno dovodi do većeg ukupnog sagorijevanja kalorija tijekom vremena i pomaže vam da ostanete dosljedni u naporima vježbanja. Hodanje se može jednostavno prilagoditi različitim razinama kondicije i rasporedima, omogućujući višu ukupnu tjednu razinu aktivnosti. Osim toga, niži intenzitet hodanja znači da se može hodati svakodnevno bez potrebe za značajnim oporavkom, za razliku od napornijeg planinarenja.

Za najbolje rezultate preporučujem da u svoju fitness rutinu uključite i hodanje i planinarenje. Kombinirajući obje aktivnosti, dobit ćete najbolje od obje aktivnosti, kaže profesionalni trener Jarrod Nobbe.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo