10 odličnih razloga da isprobate nordijsko hodanje - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

10 odličnih razloga da isprobate nordijsko hodanje

Nordijsko hodanje je oblik tjelesne aktivnosti koji potječe iz Skandinavije i sve je popularnije, a sada nam je jasno i zašto. Popis zdravstvenih prednosti je dugačak, a ovo je 10 najvažnijih.

Ova vježba za cijelo tijelo uključuje hodanje s posebno dizajniranim štapovima, sličnim skijaškim, a uključuje mišiće gornjeg i donjeg dijela tijela. Evo 10 ključnih prednosti nordijskog hodanja.

Vježba cijelo tijelo

Nordijsko hodanje uključuje mišiće ruku, ramena, trupa i nogu. Korištenje štapova pomaže u raspodjeli opterećenja na cijelo tijelo, pružajući opsežniju vježbu u usporedbi s uobičajenim hodanjem.

Vježbanje – najmoćnije oružje u prevenciji bolesti – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Povećava potrošnju kalorija

Uključivanje gornjeg dijela tijela u nordijsko hodanje dovodi do povećanja potrošnje kalorija. To ga čini učinkovitom vježbom za one koji žele sagorjeti više kalorija i kontrolirati težinu.

Poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava

Nordijsko hodanje je aerobna vježba koja ubrzava otkucaje srca i potiče kardiovaskularnu kondiciju. Redovito sudjelovanje može dovesti do poboljšane cirkulacije, nižeg krvnog tlaka i smanjenog rizika od srčanih bolesti.

Nježno za zglobove

Za razliku od nekih vježbi s velikim opterećenjem, nordijsko hodanje je nježno za zglobove. Korištenje štapova pomaže u raspodjeli utjecaja, što ga čini izvrsnim izborom za pojedince s problemima sa zglobovima ili one koji traže opciju vježbe s malim udarom.

Poboljšava ravnotežu i stabilnost

Korištenje štapova u nordijskom hodanju zahtijeva koordinaciju i ravnotežu, što dovodi do poboljšane stabilnosti. Ovo može biti osobito korisno za starije odrasle osobe ili pojedince koji žele poboljšati svoju ukupnu ravnotežu.

Povećava izdržljivost

Poznato je da nordijsko hodanje povećava ukupnu razinu izdržljivosti. Redovito vježbanje može dovesti do poboljšane izdržljivosti i sposobnosti održavanja tjelesne aktivnosti dulje vrijeme.

Zar nije divno družiti se na otvorenom?

Nordijsko hodanje često se provodi u grupama, što ga čini društvenom aktivnošću. Vježbanje u grupi može pružiti motivaciju, podršku i osjećaj zajedništva. Dodatno, vanjsko okruženje dodaje prednosti svježeg zraka i izloženosti prirodi.

Dostupno za svakoga

Nordijsko hodanje je pogodno za osobe različitih razina kondicije i dobi. Bilo da ste fitness entuzijast ili početnik, intenzitet nordijskog hodanja može se lako prilagoditi individualnim sposobnostima.

Pozitivno utječe na stres

Redovita tjelesna aktivnost, poput nordijskog hodanja, povezana je sa smanjenom razinom stresa. Kombinacija tjelovježbe i vanjskog okruženja može pridonijeti poboljšanju mentalnog blagostanja.

Lako za naučiti i dostupno svima

Nordijsko hodanje je lako naučiti, zahtijeva minimalnu opremu. Jednostavnost aktivnosti čini je dostupnom pojedincima svih dobi i tjelesne spreme.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo