Povratak u formu nakon odmora: Koje vježbe odabrati, što jesti i kako se motivirati? - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Povratak u formu nakon odmora: Koje vježbe odabrati, što jesti i kako se motivirati?

Shutterstock

Početak godine često je povezan s donošenjem novih odluka koje uključuju promjenu određenog ponašanja.

Jedna američka studija je pokazala kako je preko 50% naših novogodišnjih odluka povezano s promjenom ponašanja vezano za naše zdravlje. Ako ste u tom kontekstu odlučili napraviti jedan veliki korak i krenuti na trening, donosim savjete kako to učiniti, a sve u svrhu postizanja najboljih rezultata.  

Kako odabrati aktivnost kojom se trebamo pokrenuti i vratiti u formu?

Odabir aktivnosti najčešće uvjetuju afiniteti (često i stereotipi) prema određenoj aktivnosti, ali i vrijeme koje možemo odvojiti za posjet teretani ili fitness centru.
Raspitajte se što imate u blizini, u kvartu, ili ako već znate nekoga od prijatelja, tko ide negdje, zamolite ga da vas povede na trening. Većina centara ima probni besplatni probni trening, pa slobodno pokušajte nešto što vam se čini zanimljivim, ali i nešto što nikad ne biste probali a u blizini je.

Zacrtajte si za početak tri termina tjedno koja su odvojena samo za vježbanje i ostale obveze prilagođavajte njima, ne obratno. 

Odlazak i povratak u vježbaonicu

Kondiciju i formu želite steći i nije ju nužno imati prvih par mjeseci. Sjetite se da ne može netko biti pravnik ako je pogledao par epizoda „Zakona i reda“, prepustite se stručnjacima. Treneri su tu da vas vode i usmjeravaju, tako da ukoliko dugo niste vježbali odaberite vođeni trening (grupni ili individualni) gdje će stručna osoba planirati i programirati treninge.

Prvi treninzi će biti naporni i ukoliko osjetite da vam je počinje biti preteško odmorite malo pa nastavite, a ukoliko se vraćate nakon kratke pauze od vježbanja krenite sa manjim opterećenjima i ponovite tehniku izvođenja pokreta.

Zapamtite da višak masnog tkiva niste nakupili u jednom danu, pa ga tako nećete ni izgubiti na jednom treningu. Prve rezultate možete očekivati nakon tri tjedna, koliko je potrebno organizmu da se prilagodi promjeni prehrane i aktivnosti. 

Boks je ponovo hit, a trenira ga i chef Ivan Pažanin

Opstanak u teretani nakon prosinca

Testirajte sami sebe prije početka vježbanja. Otrčite na zadnji kat zgrade i napravite selfi. Možete si i mjeriti vrijeme. Napravite to isto nakon mjesec dana. Prolazno vrijeme će biti puno bolje, a vjerovatno i selfi. Zamislite se za šest mjeseci, ako ste to postigli za mjesec dana.

Prehrana

“Ne poznajem čovjeka koji se udebljao od zraka“, riječi su jednog mudraca. Što i kako jesti prepuštam nutricionistima. Međutim, ono što mogu naglasiti je da pripazite koliko šećera unosite u organizam. Obratite pozornost na deklaracije proizvoda i pogledajte rubriku „od toga šećeri“ i bit će vam mnogo toga jasno. Pokušajte svaki tjedan pogledati koliko pojedina namirnica ima kalorija i suzdržite se od onih koje su visokokalorične.

Vježba disanja za hormone u ravnoteži i bolju kvalitetu života

Ako kila masnog tkiva ima 7000 kalorija, a svaki odrađeni trening srednjeg intenziteta sagorjeva 650 kalorija, proizlazi da je prehrana izrazito bitna.

Primjera radi jedna kobasica na adventu ima čak do 1000 kalorija, pa nam nije nisu neophodne još i fritule. Bit tjelesnog vježbanja je poboljšanje kvalitete života. Redovitim tjelesnim vježbanjem povećavamo ono što neki nazivaju životom energijom, a to je ustvari čovjekova sposobnost izdržljivost, rješavamo se stresa i osjećamo zadovoljnije. 

Foto: Shutterstock/Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo