Ljepota

Ljepota

Prijelom stopala: Što morate znati o ovoj ozljedi i kako se poslije vratiti na trening?

Shutterstock

Najčešći prijelomi u području stopala su prijelomi prstiju stopala i metatarzalnih kostiju.

Lom prstiju stopala

Lom prstiju stopala je najčešće kućna ozljeda nastala udarcem u namještaj. Ako prilikom udarca čujete zvuk pucanja, velika je šansa da je nastao prijelom. Mnogim ljudima prsti zacijele sami od sebe bez posjete liječniku. Simptomi su bol u prstu koja se širi na stopalo, nemogućnost oslanjanja na nogu i šepanje, te oticanje. Ako prst stoji nakrivo nakon udarca te bol i otok ne jenjavaju nakon dan dva obratite se doktoru kako bi pozicionirali i imobilizirali prst. Česta preporuka je nošenje tvrđe cipele i smanjenje aktivnosti kako bi kost što prije zacijelila. Imobilizacija ne znači uvijek odsustvo pokreta.

Liječnica objašnjava tko je podložan sezonskoj depresiji i kako je liječiti

Puknuće metatarzalne kosti

Puknuće metatarzalne kosti nastaje prilikom zapinjanja i uvinuća stopala. Metatarzalne kosti nalaze se u prednjem dijelu stopala i spajaju se na prste. Postoji više vrsta prijeloma (u prednjem, zadnjem i središnjem dijelu kosti ili prema smjeru) te se po tome određuju tretman. Operativni zahvati se u ovom slučaju rijetko koriste te se ponekad preporuča samo nošenje tvrde cipele za imobilizaciju. Najčešće vrijeme trajanja poštede stopala je od 6 do 8 tjedana.

Blago opterećivanje stopala i vježbe mobilnosti mogu pomoći pri zacjeljivanju prijeloma

Ležeći na leđima postavite stopala na zid i lagano dodirujte jagodicama prstiju, točku ispod palca (prva metatarzalna kost) i malog prsta (peta metatarzalna kost) te točku ispod pete. Mijenjajte kut u koljenima za aktivaciju mišića nogu i zadržite po desetak sekundi uz jednaku pauzu. Ponovite do 6 puta.

Vježbajte i trbušne mišiće jer od šepanja i nepravilnog obrasca hoda možete izazvati mišićne kompenzacije koje vas izbacuju iz idealnog tjelesnog poravnanja. Lezite na leđa i obuhvatite rukama koljena s nogama pod kutem od 90 stupnjeva te se polagano okrećite na jednu pa na drugu stranu sporim tempom, a trup zadržite čvrst i u poravnanju ramena sa zdjelicom.

Nakon imobilizacije treba početi s vježbama kineziterapije i fizikalnom terapijom te postepeno povećavati opterećenja kako bi ojačali mišićni tonus. Možete se vratiti fizičkoj aktivnosti blažeg opterećenja već nakon 6 – 8 tjedana, a do pune aktivnosti nakon 3 mjeseca ovisno o težini prijeloma metatarzalne kosti.

Spremate se na klizanje? Vježbati možete i u stanu, a kako, otkriva naš trener

Zacjeljivanje slomljenog nožnog prsta traje uglavnom između 4 – 8 tjedana. Konzultirajte se s kineziterapeutom, trenerom i fizikalnim terapeutom za program povratka sportu.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo