Radite od kuće? Trener upozorava na važnost vježbi istezanja i nudi nekoliko genijalnih savjeta - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Radite od kuće? Trener upozorava na važnost vježbi istezanja i nudi nekoliko genijalnih savjeta

Foto: Shutterstock

Iskreno nisam siguran da li nam je ova situacija sa COVID – 19 pričom donijela išta ‘dobroga’ ali ono što potpisujem jest da nam je donijela itekakvu promjenu u našim životima.

Primjećujem da smo puno više ovisni o tehnologiji i gle čuda, odjednom je sasvim ‘ok’ raditi od kuće; što je prije godinu dana bilo nezamislivo velikoj većini poduzetnika. Nekome to više, nekome manje paše ali ako se nastavi trend zaraze/parcijalnih zatvaranja djelatnosti, imam osjećaj da nas sve (u nekom trenutku) čeka samoizolacija i rad uz blagodati interneta.

Ne ulazeći u možebitne dobre strane rada od kuče (ekonomske), te gledajući isključivo Kineziološki aspekt nas zatvorenih unutar 4 zida; jedna riječ mi pada na pamet – (APSOLUTNA) KATASTROFA!

Znate li pravilno voziti bicikl? Nemate pojma koliko ljudi radi ove česte greške

Dragi moji, mi smo stvoreni za kretanje i ukoliko se ne krećemo, mi propadamo, mišići atrofiraju, imunitet slabi, postajemo ‘rigidni’ (nemobilni, nefleksibilni) a to definitivno nije nešto što želimo iskusiti. Upravo u takvom stanju, farmaceutske kompanije na nama mogu zarađivati milijune jer nam mogu uvaliti tablete doslovno za sve – od pojačivača imuniteta, do antidepresiva.

Iako ovo može zvučati pesimistično/bezizlazno, postoji nešto čime možemo započeti (ili završiti) naš dan a nije trening! To su vježbe fleksibilnosti i mobilnosti a možemo ih raditi kada god poželimo i koliko god puta želimo kroz dan. Razlog potonjem jest taj što su dotične vježbe niskog intenziteta i neće na umoriti, već upravo suprotno; dati nam malo energije za nastavak dana!

Da stvar bude zanimljivija, rad od kuće je gotovo isključivo vezan za sjedenje te je dokazano da se pri radu kod kuće, krećemo puno manje nego što bi se kretali da se nalazimo na stvarnom radnom mjestu. Nije nelogična tvrdnja; naime, pripremimo si veliku šalicu kave, radne papire i sve što nam je potrebno rasprostremo po stolu, laptop priključimo na struju i mi se satima ne trebamo micati od radnog stola, a i ako se kojim slučajem prošećemo to su generalno relacije: radni stol – WC ili radni stol – frižider……rekla bi moja majka: strašni i prestrašno!

Valjda nam je sada jasnije zašto bi se trebali barem istezati ako već ne možemo (želimo) odvojiti vremena za kratki trening.

Kako trenirati u prirodi – jednostavne vježbe kojima možete doći do dobre forme

No, vratimo se mi na istezanje i nekoliko generalnih savjeta koji će vam pomoći da isto bude kvalitetnije i svrsishodnije…..pa krenimo:

  • Prvo krenite sa vježbama mobilnosti velikih zglobnih sustava (od nogu prema glavi), a zatim se pozabavite sa manjim (ukoliko za to postoji potreba). Npr. definitivno želite raditi na mobilnosti kukova ali mobilnost gležnja možete ostaviti za kasnije ako za istim postoji potreba
  • Svaku poziciju želite držati 2 do 3 minute te kroz dijafragmalno disanje biti aktivni odnosno truditi se konstantno povećavati opseg pokreta (kroz izdah)
  • Koristite vježbe mobilnosti ali i vježbe fleksibilnosti za one mišićne skupine koje nam najviše stradaju u sjedećem položaju (loža, gluteusi)
  • Ne radite stalno iste vježbe! Neka vam set istezanja traje cca 10ak minuta te tijekom istog odradite 4 – 5 vježbi kojima ćete obuhvatiti cijelo tijelo. Na sljedećem setu istezanja odaberite 4 – 5 drugih vježbi i vaš napredak će biti kud i kamo kvalitetniji

Za kraj pogledajte kratki mobiliti flow kojim sam obuhvatio cijelo tijelo te vam isti može biti i inspiracija za neke vaše protokole mobilnosti.

Ostanite mi zdravi, veseli i jaki…… cujemo se!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo