Ljepota

Ljepota

Razbudite se jutarnjim vježbanja

Svi se ujutro volimo dobro protegnuti i zijevnuti. Zašto onda ne bi od toga imali i praktične koristi?

Donosimo tri dobra načina da probudite osjetila i tijelo i prije nego se uopće ustanete iz kreveta. Imajte na umu da duboko, statično istezanje nije zdravo kada tijelo nije zagrijano. Ujutro su bolja dinamična istezanja koja prate pokreti i ubrzano disanje.

IstezanjeVisoko istezanje

Naravite mjesta za ruke koje ćete istegnuti preko glave. U redu je ako vam noge pritom dotaknu rub kreveta. Rukama dosegnite uzglavlje, a noge ispružite/istegnite koliko god možete. Dok istežete tijelo duboko dišite kroz nos. Lagano izdahnite i polako ruke položite uz tijelo, dlanovima usmjerenima prema dolje, a noge potpuno opustite. Istezanje potiče energiju, a duboko disanje umiruje. Ponovite ovu vježbu tri do pet puta.

Jedno koljeno – dva koljena

Obujmite jedno koljeno rukama i privucite ga prsnom košu. Malim pokretima kružno pomičite koljeno nekoliko puta u oba smjera. Ponovite s drugom nogom. Izdvojite malo više vremena kako biste ove kretnje izveli što bolje i učinkovitije. Seriju završite tako da obujmite oba koljena, privučete ih prsnom košu i nosom probate dosegnuti vrhove koljena. Ako pravilno izvodite vježbu, doći ćete u položaj sličan “bombi” kada ljeti skačete u more. Nakon toga tijelo opustite u krevetu.

Zauzmite položaj mačke

Kleknite na koljena i dlanove položite na pod, kao da namjeravate puzati. Pritom pripazite da su vam ruke u ravnini s ramenima, a koljena ispod kukova. Duboko udahnite, i kralježnicu izvijte prema van. Nakon toga izdahnite i uvucite kralješnicu. Položali bi trebali odgovarati slovu C i slovu U. Kod ove vježbe važno je pravilno disati.

D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo