Ljepota

Ljepota

Skijanje i skijaški pokreti kao rehabilitacijska aktivnost

Naime, skijanje svojim zakonitostima zahtjeva određene sposobnosti kako bismo pravilno izveli pokret, pa ih se na taj način i razvija. U prvom redu kod skijanja je to ravnoteža, zatim snaga, agilnost, brzina, koordinacija i ostale sposobnosti.

Mnogi skijanje i skijašku aktivnost smatraju opasnom po zdravlje loko-motornog sustava. Gledajući rizike od zadobivanja ozljeda, skijanje je definitivno na vrhu lanca, ali isključivo zbog ljudske nepažnje i nepoštivanja pravila ponašanja na stazi.

Međutim, ako se prilagodimo vlastitom skijaškom znanju te uvjetima na stazi i ostalim čimbenicima koji utječu na rizik od ozljeda – istina je sasvim drugačija.

Pozitivan utjecaj na psihičko i fizičko zdravlje

Kao što je opće poznato, svaka fizička aktivnost ima svoje dobrobiti na naše psihofizičko stanje. Tako je i skijanje kroz svoje kretnje i zakonitosti, kao i vanjske utjecaje u kojima se provodi, izuzetno preporučljiva aktivnost. Osim što zadovoljava osnovnu potrebu čovjeka za kretanjem, na otvorenom prostoru u prirodi te razne prepreke tijekom aktivnosti koje vam daju dodatnu dozu zabave i igre, čine skijanje izuzetno zanimljivom aktivnošću. Upravo je zbog toga i preporučljivo kao jedan od načina utjecanja na vaše zdravlje!

Također, ako se dublje uđe u analizu skijaške aktivnosti, dolazimo do novih spoznaja o dobrobiti skijaške aktivnosti na naš organizam. Prije svega, kao kod i drugih preporučljivih oblika kretanja, pozitivno utječemo na srčanokrvožilni sustav i razvoj specifičnih sposobnosti za skijanje. Naime, skijanje svojim zakonitostima zahtjeva određene sposobnosti kako bismo pravilno izveli pokret, pa ih se na taj način i razvija. U prvom redu kod skijanja je to ravnoteža, zatim snaga, agilnost, brzina, koordinacija i ostale sposobnosti.

Ravnoteža kao dominantna sposobnost

Kako bismo se oduprjeli silama koje utječu na skijaša, ravnoteža je upravo ta sposobnost koja nam to omogućava. Samim time aktiviramo i druge senzore i sposobnosti kako bismo sigurno savladali zacrtani smjer kretanja. Zbog toga je također vrlo bitna koordinacija i osjećaj u prostoru, snaga kako bismo se održali na nogama i funkcionalna sposobnost kako bismo izdržali određene napore. Sve te sposobnosti vi razvijate upravo skijaškom aktivnošću.

Međutim, kad smo se dotakli ravnoteže kao dominantne sposobnosti, važno je naglasiti njen značaj i u svakodnevnom životu. Poznato je da uz koordinaciju, ravnoteža pokazuje i dominaciju aktivnosti određene hemisfere mozga. Ona se koristi kroz razne vježbe kao osnovni dio rehabilitacije neuromotoričkih disfunkcija prilikom traume mozga ili moždanog udara, pa tako i kod rehabilitacije zglobnih sustava i mišića. 

Mnoge ustanove za rehabilitaciju, koje imaju tu mogućnost, vode svoje pacijente i korisnike na skijanje i koriste upravo tu aktivnost kao dio rehabilitacijskih programa. Obzirom na visok utjecaj dinamičke ravnoteže, prilagođenim programima skijanja se znatno može utjecati na korisnike rehabilitacijskih programa, pa možemo to i generalizirati na zdravu populaciju.

Dobrobiti PRO SKI treninga

Stoga je jedan od centara koji provode ovakvu vrstu rehabilitacije u svoj program implementirao i PRO SKI sistem treninga. To je jedan oblik treniranja uz pomoć sprave pod nazivom PRO SKI SIMULATOR na kojemu se izvode lateralne kretnje te na neki način simulira skijaški pokret. Ovaj sistem, omogućava u kontroliranijim uvjetima veći utjecaj na pojedinca. Ponajviše se to odnosi na ravnotežu uz koordinaciju kojom se pak aktivira brži protok informacija od glave do samog pokreta, odnosno izvedbe određenog zadataka. 

PRO SKI sistem treninga koji je prvenstveno osmišljen kao zanimljiv fitness program za sve, imati će svoje predstavljanje i na Svjetskom kongresu neurologa u Haagu slijedeći tjedan, a glavna su tema moždani udari i trauma mozga. Tamo će se predstaviti testiranja provedena sa korisnicima tog centra koja su pokazala izuzetan progres u svim mjerenim testovima za procjenu određenih sposobnosti, uglavnom ravnoteže i koordinacije.

Sve informacije o rezultatima ovih testiranja i programa biti će uskoro objavljene na PRO SKI UP.

Ja ću imati priliku sudjelovati na tom kongresu pa ću vas u narednim kolumnama pokušati informirati o čemu se sve tamo radilo.

Za kraj: Skijajte, trčite i općenito krećite se jer je to jedini način kojim ćete očuvati vaše zdravlje!  

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo