Sramite li se ponekad svog tijela? Evo kako da prestanete napokon to raditi - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Sramite li se ponekad svog tijela? Evo kako da prestanete napokon to raditi

Body shaming – što je to? Kako osvijestiti i mijenjati se?

Jeste li ikada stali i razmislili o tome koliko nam često govore da promijenimo svoj izgled? Časopisi, TV, internet neprestano nude savjete o tome kako smršaviti “za nekoliko dana”, izgledati vitkije “odmah sad” i sakriti “nesavršenosti”, a da zapravo ne znaju ništa o nama, a još manje o našem tijelu.

Većina nas nije do puberteta bilo svjesno da su „ružni“, debelih bokova, da imaju celulit ili su hodajući užas jer nemaju „thigh gap“ (odvojena bedra tj. da im se bedra taru jedno o drugo dok hodaju – zamisli sramote?!). Ovo je jedan primjer sramoćenja tijela (body shaming) koji može biti pogubno za samopouzdanje, emocionalno i fizičko zdravlje i razvoj mladih, osobito djevojaka koje su uvijek na nečijem nišanu za komentiranje.

Koraci koji sabotiraju vaš gubitak kilograma – ima ih 5, prepoznajete li se?

Zamislite kako se osjeća mlada osoba dok gleda i sluša imperative medija o tome kako treba izgledati i onda kad stane pred ogledalo vidi da ne zadovoljava ni jedan normativ. Govoreći iz osobnog iskustva, golemi val gađenja i mržnje zapljusne u tom trenutku i ne povlači se samo tako. On ostaje dugo, povećava se iz dana u dan, a zajedno s njim i nezadovoljstvo samom sobom koje često odvede u poremećaje prehrane, stvaranje iskrivljene slike o vlastitom tijelu i tjera na traženje validacije u okolini, prijateljima, obitelji, vezama… Kompleksi koji se stvore u tom osjetljivom razdoblju mogu potrajati cijeli život, ako se ne poradi na sebi.

Postalo je uobičajeno, normalno kritizirati naše tijelo kao neku vrstu povezivanja – ako svi mrzimo svoja tijela; to nas nekako čini povezanima i ujedinjenima. Sramoćenje tijela (kritiziranje sebe i drugih zbog fizičkog izgleda) može dovesti do začaranog kruga osuđivanja. Poruke iz medija često impliciraju da bismo se morali željeti promijeniti, da nam treba biti stalo da izgledamo vitkije, manje, da bi trebali biti niži, viši, širi, uži… Ako to ne učinimo (nekim čudom u roku od 10 dana), u opasnosti smo postati metom nečijih negativnih komentara.

Sramoćenje tijela manifestira se na nekoliko načina:

  • Kritiziranje vlastitog izgleda, kroz prosuđivanje ili usporedbu s drugom osobom. (tj.: “Tako sam ružna/debela u usporedbi s njom.” “Pogledaj kako su mi široka ramena.” „Debela sam.“).
  • Kritiziranje tuđeg izgleda pred njima, (tj.: “S tim bedrima nikad nećeš naći traperice koje ti odgovaraju.”).
  • Kritiziranje tuđeg izgleda bez njihovog znanja. (tj.: “Jesi li vidio što danas nosi? Gumbi s košulje su skoro poletjeli.” “Bar ne izgledaš kao ona!”).

Bez obzira kako se sramoćenje tijela (body shaming) manifestira, često dovodi do usporedbe i srama, te odražava ideju da ljude treba suditi prema njihovim fizičkim osobinama.

To dovodi do pitanja: ako ima tako teške posljedice, zašto je sramoćenje tijela tako često? Primjer o kojem se često raspravlja je suočavanje u sukobima s vršnjacima. Zašto, kada smo uznemireni, iznervirani ili zastrašeni zbog nekoga, kritiziramo njegov izgled? “Kako god, ona je ružna”, može biti obrana u takvim situacijama, osobito tijekom adolescencije, mladih i odraslih godina. Na neki način, lakše je pucati u nešto što će povrijediti, poput ciljanja na fizički izgled, umjesto izražavanja onoga što se stvarno događa emocionalno. Često ljudi pogrdno komentiraju nečiji izgled da bi se osjećali bolje u životu sa svojim kompleksima, iskrivljenom slikom o vlastitu tijelu i nesigurnostima. Jako često. Rekla bih u 99% slučajeva. Nečija negativnost rijetko kad ima direktne veze s osobom prema kojoj je upućena, jer ono što nosimo u sebi i načela po kojima živimo – dajemo drugima.

Kako stati na kraj sramoćenju?

Osvijestite kakvu sliku imate o vlastitom tijelu. Prihvaćate li ga takvo kakvo je? Želite da bude drugačije, a ne vodite životni stil u skladu s time?

Suočite se sami sa sobom i svojim kompleksima. To je proces koji traje i na kojem trebate aktivno raditi. Kako? Na primjer, imate celulit na bedrima (kao svi ostali ljudi!)- nakon tuširanja mažite noge i imajte na umu koliko ste sretni što imate zdrave, pokretne noge da vas nose kroz život. Ne osjećate sreću i zahvalnost? Samo zamislite da ih nemate. Koliki bi problem tada bio celulit?

Pronađite nešto što vam se sviđa na vlastitom tijelu. Toliko vremena provodimo svjedočeći reklamama o tome kako naše trepavice treba učiniti dužima i kako dobiti bjelje zube da zaboravljamo biti zahvalni za ono što imamo, a mnogi nemaju- funkcionalno, zdravo tijelo. Možda, unatoč problemima s izgledom tijela, volite svoj nos, možda ste primijetili koliko se bolje osjećate s uravnoteženom prehranom i nekim treningom. Pronađite nešto fizičko ili ne fizičko što vas čini vama i slavite to svaki dan.

Odredite tko je u vašem životu pozitivan – ili čak neutralan u vezi tijela/izgleda. Pomislite na ljude koji slave svoje tijelo zbog onoga što ono može učiniti i na ljude koji odbijaju komentirati tuđe fizičke izglede. Provođenje vremena s tim ljudima može biti melem dok se borite sa svojim unutarnjim posramljivanjem tijela i pomoći će vam da gledate na sebe – i druge – pozitivnije.

Suočite se s onima koji potiču sramoćenje tijela. Nakon što postanete svjesniji ponašanja prema vlastitom, ali i tuđem izgledu, primijetit ćete koliko često to čine vaši prijatelji, obitelj ili suradnici. Razgovarajte s njima. Ako ništa drugo ne postignete, na taj način ćete se barem zauzeti za sebe i dati drugima do znanja da vam je njihovo ponašanje neprihvatljivo i štetno.

Možete li i kako ispuniti sve ciljeve koje ste si zadali? Rješenje je jednostavnije nego što se čini

Fotot: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo