Ljepota

Ljepota

Možete li i kako ispuniti sve ciljeve koje ste si zadali? Rješenje je jednostavnije nego što se čini

Shutterstock

Na početku svake godine donosimo odluke, ciljeve, planove koji će nas učiniti boljima, ljepšima, mršavijima, pametnijima, zgodnijima narednih 365 dana.

Nazdravljamo tim odlukama, zapisujemo ih u nove planere, unosimo podsjetnike u svoje pametne telefone, sve si lijepo razradimo u glavi, ispunjeni smo entuzijazmom i voljom. Posebno nakon par minuta skrolanja po Instagramu kad vidimo kako svi objavljuju svoje novogodišnje odluke i obećanja svijetu društvenih mreža da će ih ispuniti.

Sve je to divno dok ne dođe trenutak kad treba napraviti prvi korak – pokrenuti se; upisati i krenuti u teretanu, raščistiti taj ormar, uvesti svakodnevnu rutinu njege lica i tijela, sjesti svaku večer i meditirati 10 minuta, pročitati knjige koje su se nagomilale skupa sa slojevima prašine na koricama…

Kao i većina toga, sve je u teoriji jako lako i jednostavno. Pa čak i napraviti taj prvi korak: spremiti se i otići u teretanu, krenuti s raščišćavanjem ormara, početi s čitanjem, meditacijom i novom selfcare rutinom… prvi dan super, drugi dan super, treći super, ali četvrti već ne stignemo, nešto iskrsne. Akcija čišćenja ormara se izjalovi jer se ne možemo odvojiti od 5 komada odjeće koju možda nekad opet odjenemo.

Ako odlazite vježbati sami u prirodu, postoji jedna stvar koju nikada ne smijete zaboraviti napraviti!

PRESTANITE S IZLIKAMA

Ne možemo danas u teretanu jer još uvijek sve boli od jučerašnjeg treninga, od čitanja i meditacije nam se počne spavati, a nakon tuširanja se zaboravimo namazati s losionom za tijelo kako smo odlučili 1. 1. i tako unedogled.

Prvi korak zna biti težak. No, često bude puno teže držati se odluka i svoje stare obrasce ponašanja mijenjati novima. U teškim trenutcima posežemo za izlikama i opravdanjima zašto nešto ne možemo-što je sasvim normalno i ljudski.

No, ukoliko ne želite da vaše odluke i ciljevi ostanu „visjeti u zraku“ i budu odgođeni do sljedećeg 31.12. kada će započeti još jedan začarani krug planiranja i odgađanja te na kraju odustajanja; pustite izlike i izborite se sa samim sobom za svoje ciljeve. Sami sebe najviše sabotiramo izmišljenim opravdanjima koja vode ka odustajanju.

Stvaranje novih navika je proces, ponekad neugodan i zahtjevan, ali isplativ. Sve što činite da bi poboljšali sami sebe, svoju svakodnevnicu – vrijedno je žrtvovanja zone komfora u kojoj ste uljuljani.

To znači da ćete u početku svaki dan voditi borbu sami sa sobom. Hoćete ustati ranije i vježbati sat vremena ili ostati u krevetu? Odluka je na vama. Nemojte puno razmišljati, ustanite, obucite se za trening i počnite. Hladno je. Teško je. Mrak je. Spava vam se. Svejedno ustanite (morat ćete kad-tad).

OSTAVITE MOBITEL IZVAN SPAVAĆE SOBE

Tako da morate ustati kako bi ugasili alarm, a sad kad ste već ustali, stvarno se ne isplati vraćati u krevet. Ionako nećete moći zaspati kako spada. Brzo upalite svjetlo, razbudite se. Ne morate biti dobre volje, ne mora vam se dati, bitno je da krenete. Ignorirajte sve izlike koje se odjednom počnu motati po glavi- to se tijelo buni na nelagodu. Oglušite se, jer na kraju krajeva tko je kome gospodar? Vi svog tijela ili vaše tijelo vama?

ŠTO ŽELITE DOBITI CILJEM KOJI STE SI POSTAVILI?

Promjenom prehrane i vježbanjem želite skinuti kilograme viška zbog zdravlja, da se bolje osjećate? Super.

Čitanjem želite proširiti vokabular? Postati koncizniji i elokventniji? Ili se samo opustiti u svijetu mašte? Odlično!

Meditacijom želite umiriti um, rasteretiti se od stresa i negativnih misli? Divota!

Bitno je znati što želite dobiti postavljanjem određenog cilja. Ako ne znate, cijeli proces gubi smisao. Kako ćete pratiti napredak ako ne znate što biste trebali dobiti nakon određenog vremena? Ne mislim pritom da morate svaki dan nešto mjeriti i provjeravati, nego da je važno znati što želite postići. Bit će vam lakše donijeti težu (ali ispravnu odluku) kad dođe trenutak za akciju!

IMAJTE STRPLJANJA I RAZUMIJEVANJA ZA SEBE

Često smo prestrogi prema sebi. Perfekcionist u nama želi sve ili ništa. Ako ne stignete odraditi cijeli trening, ne isplati se uopće vježbati? Imate samo 15 minuta vremena za čitanje, ali to nije onoliko minuta koliko imate u planu pa nećete uopće čitati? Pojeli ste komad kolača pa sad kad ste već „uprskali“ , uprskat ćete do kraja i pojesti još 3 komada?

Olabavite malo. Sve se akumulira. Sve minute, treninzi (koliko god kratki bili), svi kolači, svo pretjerivanje; sve se broji i vuče bliže k cilju ili dalje od njega. Vi odlučujete u kojem smjeru ćete ići. Stanite, udahnite i napravite najbolje što možete pa makar to bilo samo 10 minuta vježbanja ili 3 pročitane stranice.

Pojedite kolač s guštom, bez grižnje savjesti. Nećete ništa upropastiti. Sve je ok i sve možete jesti. Neku hranu u većim količinama, neku u manjim.

PROMJENA ŽIVOTNOG STILA

Na kraju, bitnije od cilja je put do njegovog ostvarenja. Na tom putu ćete se često naći u konfliktu sa samim sobom, okolinom i/ili ljudima koji ne shvaćaju i ne podupiru vaše odluke. Često će nešto boljeti, nekad fizički, nekad emocionalno i to je uredu. Neka vrsta boli prati svaki rast i napredak. Ne brinite proći će, a vi ćete postati čvršći, motiviraniji.

Kako znati da ste postigli cilj? U trenutku kada cilj – ta nova navika postane dio rutine, aktivnost bez koje dan neće proći, kada vam se način života promijeni i vi vidite kolika je ta promjena; bilo fizički, psihički. Tada znate da ste postigli cilj. Jer nitko ne teži nečemu, ne trudi se postići nešto da bi se kad konačno dođe do toga vratio na ono što je bio u trenutku kad je postavljen cilj.

Kako i koliko vježbati ako imate problema sa štitnjačom?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo