Ljepota

Ljepota

Stručnjaci otkrivaju kako do savršenih trbušnjaka bez napornih treninga

Shutterstock

Za dobro svojih trbušnih mišića svoj život malo zakomplicirajte – hodajte radije nego se vozite, ali i jedite prirodno.

“Svi ljudi imaju trbušne mišiće, no oni su nerijetko skriveni ispod masnih naslaga”, kazao je stručnjak Cedric X. Bryant za thehealthy.com. Stoga bi najbolji način za zadobivanje istih bilo riješiti se tog viška masnoća, a to je moguće uz zdravu prehranu i dovoljno sna i odmora. Kako bi ostvarili brže rezultate, u svoj život uključite tjelovježbu. 

Povišene masnoće u krvi – kako vježbanjem popraviti svoju krvnu sliku? 

Manje porcije

Lacey Stone također ističe kako je za trbušnjake potrebno piti puno tekućine i jesti čak četiri puta na dan. 

Svaki bi obrok trebao sadržavati proteine, ali onu količinu koja vam stane u šaku. Zatim u svoju prehranu uključite i ugljikohidrate kakve su kvinoja i smeđa riža te četiri žlice zdravih masti i koliko god želite povrća koje ne sadrži škrob, kazala je.  

Ukoliko je teško održati takav tempo, uvijek možete smanjiti porcije od 20 do 25 posto, smatra. 

Vježbe visokog intenziteta

Vježbe kojima pospješujete kardiovaskularno zdravlje nisu dovoljne za mršavljenje te je takve vježbe potrebno zamijeniti onima visokog intenziteta

No bez obzira jeste li se već bavili takvim treningom ili niste, možete trenirati tako da ćete svu snagu iskoristiti u prvih 20 sekundi, a zatim se opuštati sljedećih 80. 

Sedam serija ovakvog treninga jednako je dvanaestominutnom treningu visokog intenziteta, smatra osobni trener Rick Richey.

Ipak, važno je voditi računa i o tome da nisu za svakoga ovakvi treninzi te da će za iste rezultate nekim ljudima podjednako korisni biti i treninzi umjerenog intenziteta, smatra. 

Deset tisuća koraka dnevno

Vlasnica teretane, Carla Birnberg tvrdi kako je za ove rezultate potrebno izaći iz rutine i učiniti si život malo zahtjevnijim.  

“Čak i kada na svom rasporedu nemam slobodnog vremena, potrudim se prošetati bar deset tisuća koraka dnevno, a to postižem bez obzira na vrijeme i mjesto jer se radije koristim stepenicama, parkiram se nešto dalje od ulaza ili pak hodam između sastanaka”, kazala je. 

U slučaju da ta količina koraka trenutno zvuči puno, za početak možete povećati dnevni broj koraka za dvije tisuće.

Kako vježbati ako vas bole leđa, zglobovi, noge i koljena?

Jedem namirnice koje bi prepoznala moja baka

Iako možemo birati između hrpe dijeta i planova prehrane, Birnberg tvrdi kako nikada nije sigurno da će neka prehrana odgovarati baš vama ili da će pokazati ikakve rezultate. 

Što prirodnija hrana s jako puno nutrijenata moj je definitivni favorit stoga se kod odabira namirnica vodim mišlju – koje bi od ovih namirinica moja baka prepoznala, kazala je. 

Kardio

Kazali smo kako trbušnjake ima svaka osoba, samo su skriveni ispod masnih naslaga, pa je dosta bitno i istaknuti kako je za uspješno rješavanje problema potrebno raditi vježbe koje će povećati brzinu otkucaja srca jer u takvim situacijama tijelo troši više kalorija pa su i rezultati vidljiviji. 

Klijentima uvijek prije preporučim vježbe koje traže puno kretanja, ali i rad gornjeg i donjeg dijela tijela. Tako će vjerojatno raditi čučnjeve s podizanjem utega iznad glave, kazao je Kelvin Gary, vlasnik teretane.

San je važan

Osobni trener Jay Cardiello tvrdi kako i manjak sna može loše utjecati na vidljivost trbušnih mišića. Naime, tijelo u snu otpušta hormon koji mozgu govori kako tijelo nije gladno, a u nedostatku sna, nedostaje i tog hormona pa možete pojesti i više nego vam je potrebno. 

“Učinite uslugu svom struku i prioritizirajte san. Sedam ili osam sati sna, idealno je”, kazao je. 

Bez alkohola

Svaka dijeta ima jedan dan u kojem je dopušteno uživati u svemu, no potrebno je to uživanje svesti na samo jednu namirnicu, smatra Cherry. S druge strane, pak, to uživanje ne bi trebalo uključivati alkohol, smatra nutricionist Jim White. 

“Bez ikakve nutritivne vrijednosti, alkohol je pun kalorija stoga svojim klijentima često savjetujem smanjenje konzumacije alkohola”, kazao je.  

M.V. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo