Ljepota

Ljepota

Svjetski kongres o ozljedi mozga i moždanom udaru

Foto: Shutterstock

Već se zna kako je svakodnevno kretanje čovjeka i rekreativno bavljenje prilagođenom aktivnošću uz pravilniju prehranu najbolja prevencija, no kongres je pokazao i kako mnogi sportaši ne prijavljuju svoje ozljede glave.

Ozljeda mozga traumom ili moždanim udarom i nije baš najljepša tema za pisati, ali je uvijek lijepo spoznati neke nove informacije, posebice ako imate sreću prisustvovati najvećem Svjetskom kongresu upravo na tu temu. Kongres se održao u Haag-u, prekrasnom gradu u velikom kongresnom centru (The Hague World forum) gdje su svoje govore držali ljudi poput Baracka Obame, Billa Gatesa i drugih, a sam centar se nalazi 20-tak metara od dobro nam nam poznatog ICTY suda (Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije). 

Sportaši ne prijavljuju ozljede glave 

No, da ne duljim s općim dojmom, moram priznati da su mi, iako sam kineziolog, predavači i teme koje sam odslušao bile više nego interesantne. Prije svega zanimljivo je bilo čuti brojne statističke podatke vezane uz dijagnosticiranje, liječenje i rehabilitaciju, pa je tako dobitnik nagrade za životno djelo Andrew I. R. Mass, na svom predavanju predstavio podatke o uspješnosti liječenja u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi. Prema njegovim istraživanjima je uspješno liječenje od ozljede mozga duplo manje u Europi nego li u SAD-u. Što ne čudi, s obzirom na ulaganja koja su višestruko veća u SAD-u nego li kod nas. No, upitna je statistička valjanost uspostavljenih dijagnoza traume mozga koja je prema tom podatku gotovo duplo manja nego u Europi. U svakom slučaju je za zapitati se!

Obzirom da je tema sporta ipak meni bliža, bio sam na raznim predavanjima o traumi mozga koje se događaju tijekom ili od samog bavljenja određenim sportom ponavljanjem mikro trauma. Jedan je podatak američkih znanstvenika pokazao velik postotak od ozljeda glave u nogometu. Naglasak je na razlici u većem postotku ozljeda glave kod ženske populacije naspram muške populacije. Postavlja se pitanje – zašto je to tako? Na to nije bilo konkretnog odgovora. U svakom slučaju zaključak je bio da su se ozljede dogodile prilikom brojnih udaraca lopte glavom i kontakata tijekom treninga ili utakmica. Na drugom je pak predavanju tema bila „No guts, no glory“ te je prikazan podatak kako velika većina sportaša uopće ne prijavljuje svoje ozljede doktorima. Brojni su navedeni razlozi poput, “zbog ekipe”, “nisu uopće bili svjesni da su ozlijedili glavu”, “zbog straha od pauziranja od daljnje aktivnosti” i brojni drugi.

Obratite pozornost na padove i traume glave 

Kao kineziolog apeliram na trenere i roditelje da budu malo osjetljiviji kada se dogodi pad, udarac ili slična trauma glavom i da ne zanemaruju takvu vrstu ozljede. Zašto to govorim? I sam sam se osobno znao zateći, kao trener, da više obraćam pažnje i tretiram ozljedu, na primjer, koljena nego glavobolju. Skijati ili igrati nogomet je ipak moguće s manjom glavoboljom, ali s bolnim koljenom – teško!

Ono što me je malo zasmetalo jesu uglavnom predavanja o posljedicama traume mozga, a manje ili uopće nije bilo govora o prevenciji npr. moždanog udara. Što bi bilo izuzetno interesantno čuti i Vama prenijeti informacije. No ipak, već se zna kako je svakodnevno kretanje čovjeka i rekreativno bavljenje prilagođenom aktivnošću uz pravilniju prehranu najbolja prevencija.

Ravnoteža i ritam kao ključevi rehabilitacije 

Naglasio se velik utjecaj ravnoteže na rehabilitaciju, pa čak i prevenciju od moždanog udara. Mi smo se sa svojim radom upravo pronašli u toj temi. Također, istaknuo se i veliki utjecaj korištenja metronoma (ritma) prilikom ponovnog uspostavljanja dinamičke ravnoteže pri hodu. S obzirom na to da se s našim sistemom radi isključivo kroz dinamičku ravnotežu uz unaprijed zacrtani ritam, samo smo dobili potvrdu naših rezultata koje su testovi potvrdili. Više o svemu moći čete čuti u sljedećoj kolumni.

Sam kongres je trajao četiri dana i svaki je dan imao pedantno posložen raspored. Nažalost, nije bilo moguće prisustvovati svim predavanjima, pa sam morao birati odlazak na predavanja meni bliskijih tema. 

U svakom slučaju, jedva čekam sljedeći utorak prezentirati Vam što smo predstavili u Slovensko-Hrvatskoj suradnji između Centra Naprej i PRO SKI sistema treninga. Također, sličnu ćemo tematiku obraditi i na nadolazećem „Tjednu mozga“ u Zagrebu, ali ovoga puta u suradnji s Centrom za rehabilitaciju Zagreb. U sklopu njega, predstavit ćemo i naš rad s osobama s intelektualnim teškoćama i utjecaju na njihove kognitivne sposobnosti našim treningom.

Svi ste pozvani.

Više informacija o kongresu i ovoj organizaciji možete pogledati na stranici International Brain

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo