Ljepota

Ljepota

Trčanje je odlična aktivnost za zdravlje tijela i duha, ali morate znati kako to pravilno raditi

Foto: Shutterstock

Trčanje je izazovna aktivnost kojom se može baviti svatko tko je spreman odvojiti vrijeme i imati strpljenja kako bi se tijelo prilagodilo zahtjevima ovog sporta.

Iako je trčanje za čovjeka prirodna aktivnost, nećete iz prvog pokušaja znati kako se pravilno trči. Dobra tehnika trčanja može smanjiti mogućnost ozljeda i učiniti tu aktivnost manje zamornom te uzbudljivijom.

Osnove pravilnog trčanja

Prije nego obujete svoje nove tenisice za trčanje, svakako pročitajte ova pravila te ih se pridržavate baš svaki put i uživajte u svim dobrobitima koje vam ova aktivnost donosi bez ozljeda.

Glavu držite uspravno: Gledajte ispred sebe u daljinu, izbjegavate pogled u pod jer će doći do napetosti u ramenima i vratu. Budite opušteni.

Položaj tijela: Gornji dio tijela mora biti nagnut prema naprijed kako bi se oslobodila sva težina sa struka. Kada trčite uz brdo, tijelo nagnite prema naprijed kako biste lakše radili korake na strmom terenu

Sprintanje: Prilikom sprintanja trčite samo s prednjim dijelom stopala, odnosno po nožnim jagodicama i prstima, peta je uvijek u zraku

Muče vas ispucale pete? Bez panike jer se rješenje krije u vašem domu

Obuća: Uvijek nosite kvalitetnu obuću i pamučne čarape koje omogućuju vašim stopalima isparavanje, te ulazak svježeg zraka

Pravilan položaj ramena: Ramena moraju biti opuštena i prema nazad. Ne naginjite ih prema naprijed jer tako onemogućavate kisiku protok do mišića

Ruke moraju biti opuštene: Ne mašite rukama po zraku nego ih držite lagano povijene u laktu i pratite ritam koraka. Pokret ruku vam pomaže pri postizanju i održavanju brzine.  Ruke su u trčanju savijene u laktovima približno pod pravim kutom

Stabilnost kukova: Kukovi bi trebali biti stabilni kada trčite kako biste izbjegli bol u donjem dijelu leđa i kukovima.

Koljena: Koljena lagano povijate kako biste ublažili utjecaj tvrde površine po kojoj trčite.

Stopala: Trčanje na peti kao i na prstima povećava vjerojatnost ozljede. Kada spuštate nogu stopalo bi se trebalo spustiti u ravnini kukova, a ne ispred njih.

Dišite duboko i ritmički: Iako bi se trebalo disati kroz nos, najvažnije je disati duboko i pravilno. Jednom udahnite na svaka dva zamaha rukom.

Pravilan korak: Stopala vam trebaju biti ispod kukova kada dotičete tlo. Ako je korak dulji od preporučenog, samo pogoršavate stanje u nogama. Jaki mišići stražnjice podvlačit će noge ispod kukova i pravilno vas voditi.

Za jačanje imuniteta potrebno je samo 20 minuta pametno utrošenog vremena

Trbušni mišići: Dok trčite, stisnite trbušne mišiće. Tako ćete imati pravilno držanje, ramena će biti ispred kukova, prsa uzdignuta, a u isto vrijeme ćete trenirati i trbuh.

A. A:

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo