Ljepota

Ljepota

Trening za snažniju spolnu moć – naučite poboljšati seksualnu aktivnost

Shutterstock

Važnost održavanja tijela zdravim kroz tjelovježbu opće je poznat pristup, a vježbaju se uglavnom dobro vidljivi mišići – bicepsi, tricespi, 6 packs abs (tzv. trbušne pločice) – no malo se spominju manje vidljiva mišićna tkiva perineuma koja su iznimno važna za ljudski sustav.

Perineum je sustav mekih tkiva (koža, mišići, fascia) koji zatvaraju izlaz iz šupljine male zdjelice (pelvis) i pridržavaju kompletan urogenitalni sustav ljudskog tijela, ali i utječu na statiku kralježnice, posebno donjeg lumbalnog dijela, te osnažuju spolno-seksualne funkcije. Od vlažnosti i senzibiliziranosti vaginalnog stupa, pa sve do samog produljenja spolnog čina – za sve to važni su ovi mišići.

14 dobrih razloga zašto biste odmah trebali zgrabiti partnera i odvući ga u krevet

Disbalans i slaba vitalnost mišića perineuma dovodi do poremećaja u procesu mokrenja, tzv. urinarne inkontinencije, a riječ je o slabom ili sasvim nekontroliranom istjecanju urina prilikom manjih ili većih naprezanja. Slabiji mišići perineuma dovode ujedno i do poremećaja procesa defekacije, odnosno analno-rektalne inkontinencije (nemogućnosti kontroliranja stolice), pa čak i do prolapsa, ispadanja ili spuštanja dijela organa (maternice, rodnice, sluznice anusa) iz svog prirodnog položaja.

Kegelove vježbe, nazvane po ginekologu dr. Arnoldu Kegelu, najčešće se preporučuju za jačanje dna zdjelice. Bitno je naglasiti kako vježbanje mišića perineuma, pažljivo izvedenim kontrakcijama, ima važnu ulogu, jer – osim prevenira probleme s inkontinencijom te poboljšava spolno-seksualne funkcije – utječu na kompletne energiju ljudskog tijela.

Odlične i za muškarce

Preporučuju se i muškarcima jer, između ostalog, utječu na vitalnost prostate, poboljšanje erektilne funkcije, sprečavanje preuranjene ejakulacije… Svim ženama u menopauzi ili koje imaju tegobe smanjene vlažnosti vaginalnog stupa vježbe su korisne jer potiču protok krvi, čime se prirodno povećava vlažnost i lubrikacija. Ciljana praksa kontrahiranja mišića perineuma utječe i na senzibilizaciju vaginalnog stupa te intenzivniji doživljaj spolnog čina.

Zbog čega se često odustaje od vježbanja mišića perineuma?

Dva su osnovna razloga: jedan je energetski, a drugi, koji je najčešće i presudan, onaj mentalni, tj. podsvjesni.

5 zapovjedi za postizanje orgazma (i zašto je poza mačke bitna)

Mentalni aspekt

Prvi impuls koji se šalje iz područja mišića perineuma kroz živčani sustav prema mozgu tumači se kroz prizmu vlastitog, naučenog poimanja seksualnosti, primarno kao fizički aspekt spolnog čina i na toj informaciji kognitivni aspekt završava. Osnovne informacije kroz koje osoba uči o seksualnosti i spolnosti definiraju sve njezine podsvjesne programe kroz koje sagledavaju područje mišića perineuma i vlastitog spolnog sustava.

Kada krenete vježbati mišiće perineuma, može vam se dogoditi da, primjerice, imate snažnu seksualnu senzaciju ili naprosto imate otpore zbog mentalnih blokada povezanih sa seksualnošću. Uz to, valja naglasiti kako osnovni mentalni program povezan sa seksualnošću i spolnošću, pohranjen u vašoj podsvijesti, može, između ostaloga, sadržavati i kod toksičnog srama koji će djelovati ograničavajuće na razvoj svjesnosti u području razumijevanja na koji način možete generirati dobrobiti vašeg spolnog sustava, te koje je akcije bitno pokrenuti kako biste kvalitetno koristili resurse s kojima raspolažete.

Različita su poimanja seksualnosti i spolnosti kod svakoga, no osnova je istražiti vlastite podsvjesne programe kako biste generirali brojne dobrobiti koje vam donosi svjesnost o ovom području. Spolni sustav je dio vas, isto kao i vaše ruke ili noge, a dubinska znanja o vlastitom spolnom sustavu mogu vam samo ići u korist i to na više razina.

Energetski aspekt

Drugi aspekt je energetski, tj. shvaćanje energetskog tijeka u vašem sustavu. Prilikom vježbanja mišića perineuma ciljanim kontrakcijama podižete razinu energije u tijelu te sama praksa djeluje na cijeli sustav revitalizirajuće. No, iznenadni snažan tijek energije može potaknuti otpore uslijed ograničavajućih mentalnih programa, jer se sustav nije naučio propustiti snažan energetski tijek. Bitno je znati cirkulirati novonastali energetski tijek kroz sustav, tj. naučiti um da prihvati novi, revitalizirajući tijek energije.

Vježbanje mišića perineuma i utjecaj na energetiku sustava dobro je poznato i drevnim sustavima znanja, od joge, taoizma pa sve do disciplina istočnjačkih borilačkih vještina. Često se savjetuju iteracije kontrakcija mišića perineuma kroz sve sustave edukcija i svjesnosti o seksualnosti i spolnosti, kako od osnovnog poimanja vlastitog spolnog sustava pa sve do ciljanih praksi, poput onih koje će produljiti spolni čin.

Imate dvije rupice na dnu leđa? Evo zašto vas one čine tako posebnima

Taoizam kao cjeloviti drevni sustav u čijoj je osnovi pokretanje energije mišiće perineuma naziva i “gate of life and death”, tj. vrata života i smrti. Vježbe mišiće perineuma baza su taostičkih praksi u procesu transformacije ching ili jing vitalne energije (primarno shvaćene kao seksualne energije, iako obuhvaća i šire fizičke aspekte) u chi, što posljedično utječe i na širenje duhovne energije shen, koja obuhvaća, između ostalog, i intuiciju, kogniciju, logiku, volju. Ching se prema taoizmu nalazi u području donjeg dijela trbuha ili donjeg dantiana (energetskog centra) te se podiže u područje srednjeg dantiana (područje srca i prsnog koša) kojem je osnova chi vitalnija energija koja se dalje kultivira u shen u gornjem dantianu, području glave.

Kada se energija u tijelu pokrene, tada senzacije prilikom kontrakcija mišića perineuma mogu biti iznimno snažne. No bitno je uskladiti dva ključna momenta koja utječu na integraciju novog iskustva, a to su disanje i pozornost.

Gdje se nalaze ti moćni mišići?

Dovoljno je samo tijekom uriniranja zaustaviti proces i upravo ti mišići koji zaustavljaju tijek urina su mišići perineuma. U području male zdjelice (pelvis minor) na svim ćete dostupnim fotografijama uočiti oblik romba, simboličan dijamant. Može se slobodno kazati da dijamantne dobrobiti područja mišića perineuma valja integrirati. Kod žena se nalaze od područja vagine pa do anusa, a kod muškaraca od skrotuma (mošnji) do anusa. Razgraničavaju se na prednje (oko spolnog organa) i stražnje (područje anusa) mišiće perineuma.

Um i novo iskustvo vježbanja

Prije nego krenete na bilo koje vježbe koje uključuju mišiće perineuma, od Kegelovih do praksi kontrahiranja mišića za pokretanje energije u tijelu, bitno je um pripremiti na novo iskustvo. Da bi bilo koji mišić radio, potrebno je uključiti i tzv. mentalne mišiće jer ćete u protivnom brzo odustati. Kada ste ustanovili gdje se nalaze mišići perineuma, tada krećete s praksom učenja uma novom iskustvu koje ima šire dobrobiti za vaš sustav.

  • Legnite na leđa. Neka vam bude ugodno. Za početak možete lagano svinuti koljena, ali da vam stopala dodiruju prostirku. Ova pozicija će vam olakšati i inicijalnu cirkulaciju energije kroz tijelo. Ispod koljena i sa strana možete staviti i pomagače (jastuke) jer je cilj da vašem tijelu bude maksimalno ugodno. Nakon nekoliko dana, radi sustavnijeg energetskog tijeka, vježbu izvodite sasvim ispruženih nogu i ravnih leđa.
  • Opustite tijelo i lagano promatrajte svoj dah koji vam se prirodno, jednostavno i bez napora produbljuje kada vam je pozornost na dahu. Udah i izdah je primarno na nos, no u prvim trenutcima opuštanja tijela možete udahnuti snažnije na nos i izdahnuti na usta. I dalje nastavljate nježnije disati na nos. Pritom pratite udah i izdah te što se zbiva u tijelu.
  • Opušteno krenite s kontrakcijama mišića perineuma. Udahnite duboko te paralelno kontrahirajte mišiće perineuma. Zadržite kontrakciju i dah nekoliko sekundi (dokad vam je ugodno) i paralelno s izdisajem lagano opuštajte mišiće perineuma. Opustite tijelo i promotrite što se zbiva. Udahnite i izdahnite na nos. Ako osjetite potrebu, možete izdahnuti i na usta. Nakon nekoliko trenutaka, kada je vaš svjesni um procesuirao, to se točno zbiva u području perineuma, napravite drugu kontrakciju, a potom još jednu. Čitavo vrijeme ne zaboravite se koncentrirati na udah i izdah. Ako osjetite snažne vibracije, možete slobodno podignuti bokove i donji dio trbuha od prostirke i lagano se zanjihati lijevo i desno, što će olakšati cirkulaciju energije kroz tijelo. Ako osjetite snažnu seksualnu reakciju, tada je potrebno iza svake kontrakcije dublje disati.
  • Za početak napravite jedan ciklus po tri kontrakcije, a onda povećavajte broj ciklusa. Vježbe je poželjno raditi ujutro, nakon prvog pražnjenja mjehura. Iznimno je važno da je mjehur lagan, tj. da ne osjetite opterećenje tijekom vježbe. Ove vježbe savjetuje se provoditi uz prethodni dogovor s liječnikom ako imate prostatitis (upalne procese u području prostate) ili bilo kakav upalni proces u području spolnog sustava, te bilo kakvu aktivnu terapiju. U slučajevima povišenog krvnog tlaka i srčanih aritmija, vježbe, uz prethodnu suglasnost liječnika, izvodite u laganijem ritmu te sa znatno većim razmacima između kontrakcija i kraćim ponavljanjima.

Majka troje djece odlučila je seksati se dvaput dnevno! Evo što kaže o tom iskustvu

Tekst: Ana Hart, stručnjakinja za razvoj osobnih i sistemskih potencijala, www.originalcode.net

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo