Ljepota

Ljepota

Zagrljajem protiv tjeskobe, tlaka i stresa

Pozitivan učinak grljenja javlja se samo ako si osobe vjeruju i ako su osjećaji obostrani.

Iskazujete li svoje osjećaje, naklonost i bliskost grljenjem? Ako često padnete nekome u zagrljaj, znajte kako samim time činite veliki korak za svoje zdravlje. Naime, austrijski stručnjaci tvrde kako grljenje voljene osobe može sniziti krvni tlak, ukloniti negativne učinke stresa i tjeskobe, pa čak i pozitivno djelovati na pamćenje!

Sve se ove zdravstvene (tjelesne i mentalne) dobrobiti odnose na hormon oksitocin koji se otpušta u krvotok, a poznat je kao kemikalija koja povećava osjećaj bliskosti između roditelja i djece ili pak ljubavnih partnera. No pozitivni učinci grljenja neće doći sami po sebi svaki put – ako želite uživati u boljem zdravlju i vitalnosti, trebate zagrliti nekog kome vjerujete, koga volite i tko vam je blizak, a ne usputnu osobu. Naime, uljudni zagrljaj nekome koga tek površno znate može imati suprotan učinak, tvrde istraživači Sveučilišta u Beču.

“Pozitivan učinak se javlja samo ako si osobe vjeruju, ako su osjećaji obostrani i ako su odaslani odgovarajući signali. Ako se osobe ne poznaju ili ako zagrljaj ne žele obje strane, tada se učinci gube.

Kada primimo neželjen zagrljaj od stranaca ili čak od osoba koje znamo, oksitocin se neće uopće otpustiti, a naša se razina tjeskobe može povećati. Ovo može dovesti do čistog stresa jer se narušava naše uobičajeno ponašanje držanja na distanci. U takvim situacijama lučimo hormon stresa kortizol”, objasnio je neurofiziolog Jürgen Sandkühler, voditelj istraživanja Sveučilišta u Beču.

Malim koracima zaboravite na stres

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo