Zbog ovih 5 navika nastaju masne naslage na trbuhu! - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Zbog ovih 5 navika nastaju masne naslage na trbuhu!

GettyImages

Previše masnoće na području trbuha se smatra iznimno opasnom za zdravlje srca, a osim toga je mnogima najgora noćna mora…

Čak su i mršave osobe u opasnosti od razvoja bolesti srca ako na području trbuha imaju višak masnoće. Prisutnost ove masti u organizmu povezana je s otpuštanjem proteina koji uzrokuju upale, a može doći i do oštećenja arterija i jetre, te promjene načina na koje tijelo koristi šećer i masnoće.  

Zašto “napadaju” trbuh?

1. Živite pod stresom

Možda vam zvu​či kao laž, ali stres uistinu uzrokuje debljanje. Sva ta anksioznost može stvoriti viška kortizola, hormona koji potiče organizam na “skladištenje” masnoće. Pokušajte uzeti pauzu od par minuta nakon sat vremena posla, usmjerite se na disanje i opuštanje tijela.

Mediteranski jelovnici za bolje zdravlje i vitko tijelo

2. Krivi odabir namirnica

Smanjite unos ugljikohidrata kako biste smanjili unos kalorija te šećera koji se pretvaraju u masne naslage. Iz prehrane potpuno izbacite brzu i masnu hranu, a jedite više povrća, voća i hranu bogatu vlaknima. Prehrana siromašna vlaknima jedan je od uzroka debljanja.

3. Alkohol

Sam po sebi, alkohol nema masnoća, no njegovom se apsorpcijom usporava metabolizam, što ga čini velikim neprijateljem osoba koje pokušavaju paziti na svoju liniju. Kako on usporava razgradnju masnoća, one se talože na području trbuha, barem su tako proces povezali znanstvenici.

Oslobodite se stresa u samo 5 sekundi uz pomoć ovih genijalnih trikova

Što će se dogoditi ako pijete alkohol uz antibiotike

4. Manjak aktivnosti

Posljednjih su desetljeća ljudi sve manje aktivni pa se primjećuje p​o​rast broja pretilih osoba, uključujući i područje oko trbuha. 

Osim klasičnih trbušnjaka koji će se pobrinuti za ravni trbušni mišić, tj. onaj koji sudjeluje u održavanju uspravnog stava i disanju, kako biste postigli rezultate, trebate poraditi na vašim “core” mišićima, odnosno skupini mišića oko područja trupa i zdjelice. Oni pružaju stabilizaciju i potporu našem tijelu, sastoje se od skupine trbušnih i leđnih mišića, i neophodni su za rotaciju tijela i gotovo sve pokrete trupa.

5. Menopauza

Tijekom menopauze ženama se usporava metabolizam i tu nema pomoći. Masne naslage oko struka žena koje su ušle u menopauzu jest odgovor tijela na pad hormona estrogena. U menopauzi se dogodi da se skladištenje masnih naslaga pomakne s bokova na područje struka. 

Preuranjena menopauza – sve češći uzrok ženske neplodnosti

A. A. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo