Ljepota

Ljepota

Znate li da vježbanje može ubrzati proces starenja? Evo što radite krivo dok trenirate

Shutterstock

Promijenite režim vježbanja ako želite obrnuti proces…

Stalno ste u teretani

Ambiciozne sportaše većina nas gleda s oduševljenjem, ali dani odmora, posebno kako stare mišići, su više nego potrebni. “Intenzivno, prolongirano vježbanje i manjak sna će osloboditi velike količine kortizola u krv i utjecati na povišenje razine inzulina u krvi. U konačnici će djelovati na smanjenje elastičnost kože i prerano stvaranje bora”, savjetuje sportski terapeut Jav Asaro. Ako želite izbjeći ove rezultate, jedan dan u tjednu morate uzeti samo za odmor. 

Ne pazite na držanje dok vježbate

Bilo da ste u teretani, hodate ili sjedite ispred kompjutera cijeli dan, pravilno držanje je obavezno. Ako ne pazite, loše držanje može preoblikovati vašu kralježnicu tako da ćete i ostati pogrbljeni zauvijek. Zamolite trenera da pripazi na vaše držanje kad izvodite vježbe i zapamtite što morate raditi. 

Vježbanje u trećoj životnoj dobi – što izbjegavati ako imate problema s kukom ili kralježnicom?

Izbjegavate vježbe snage

Jeste li primijetili da su vam reakcije sporije kako starite? Pomoći si možete tako da u rutinu uključite vježbe snage. Iako su kardio vježbe odlična navika, vježbe snage će tonirati mišiće i pomoći vam sagorjeti kalorije čak i kad ne radite ništa. Osobito se isplati kod starijih ljudi – u jednoj studiji stoji da većina 50-godišnjaka ima problema sa “slabim” leđima. To možete spriječiti vježbama snage i izdržljivosti. 

Izbjegavate treninge visokog intenziteta

Vjerojatno ste čuli za ovu vrstu treninga i pomislili poput većine da neće dugo biti popularni. Ispostavilo se da su silno važni za borbu protiv znakova starenja. U rezultatima studije objavljene u magazinu Cell Metabolism stoji kako je starijim osobama koje prakticiraju ovakvo vježbanje pomaže pri stvaranju energije, smanjuje osjetljivost na inzulin  i tako sprečava razvoj dijabetesa. 

Zbog previše vježbanja izgubila sam mjesečnicu, a nastradala mi je i štitnjača

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo