Ljepota

Ljepota

Žongliranje potiče razvoj mozga

Vjerovali ili ne, najnovije je istraživanje potvrdilo kako je žongliranje sjajno za razvoj mozga. Stoga, čunjeve i loptice u ruku jer ćete na taj način ubrzati rast sivih stanica mozga ali i rast živčanih veza.

zongliranjeU istraživanju Sveučilišta Oxford sudjelovale su 24 osobe kojima su znanstvenici osigurali sve potrebne rekvizite za žongliranje. Sudionici su pristali trenirati svaki dan pola sata kroz šest tjedana. Korištenjem posebne vrste snimanja koje pokazuje strukturu sivih stanica mozga, novaci žongleri su skenirani prije i nakon šest tjedana. Isto je skeniranje obavljeno i na kontrolnoj grupi od 24 osobe koje nisu sudjelovale u treningu.

I prijašnja su istraživanja potvrdila korisnost žongliranja. Njemački su istraživači otkrili kako žongliranje povećava moždanu sivu tvar u kojoj su sadržane živčane stanice. Naime, već je odavno dokazana veza između sivih stanica mozga i pamćenja, jezika i pažnje – svih važnih dijelova uključenih u razmišljanje.

Nakon šest tjedana treninga, mozgovi osoba koje nisu prakticirale žongliranje nisu pokazali nikakve promjene. Međutim, kod žonglera novaka je primijećen rast bijelih stanica i to u područjima mozga povezanih s vidom i pokretima. Zanimljiv je podatak kako je do rasta bijelih stanica došlo bez obzira na to koliko su dobro ispitanici obavljali svoju zadaću.

zongČetiri tjedna nakon završetka treninga, znanstvenici Sveučilišta Oxford su ponovo skenirali mozgove žonglera. Otkriveno je da se kod novaka razvijena bijela tvar zadržala i da je došlo do povećanja sivih stanica. Ovi rezultati nagovještaju da struktura mozga zadržava svu korist usvojenu tijekom procesa aktivnog učenja. Rezultati također daju jasan znak kako bijela tvar igra značajnu ulogu u neurorazvoju.

Ovo istraživanje ide u prilog tvrdnjama neurologa Franka R. Wilsona koji smatra da praktična iskustva potiču učenje, oblikuju inteligenciju i određuju budućnost svake pojedine osobe. Pritom nije važno hoćemo li učiti žonglirati, aranžirati cvijeće ili popravljati motore. Želja za učenjem se neprekidno preoblikuje kako mozak i ruke oživljavaju jedni druge. Važno je da učimo na direktan način – zaključuju istraživači.

Stoga, ako ne znate što s viškom slobodnog vremena, predlažemo da se uhvatite šarenih loptica i čunjeva i svladate vještinu koja zahtjeva koordinaciju, motoriku, koncentraciju,
okretnost, brzinu i kreativnost. Sretno!

 

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo