Psiha

Psiha

8 znakova da je muškarac kojeg ste tek upoznali možda opasan čovjek (Ne želite riskirati i u to se uvjeriti na vlastitoj koži!)

Shutterstock

Vaša sigurnost možda je manje zabavan, ali je jednako važan aspekt koji treba uzeti u obzir prilikom izlaska s muškarcem kojeg ste tek upoznali. Pripremite li se pažljivo za izlazak, svjesni što smijete, a što ne smijete raditi na prvom susretu, i znajući što trebate učiniti u hitnim situacijama, istovremeno ćete se dobro zabaviti i osjećati se sigurno.

Prije nego uopće pristanete na izlazak s muškarcem kojeg ste upoznali, trebali biste imati barem osnovne informacije o njemu. Ne samo njegovo ime i prezime, koliko ima godina i čime se bavi, nego biste trebali imati barem okvirnu predodžbu o tome imate li zajedničkih interesa i podudaraju li se vaše osobnosti barem malo.

Zlostavljanje u vezi zbog problema s bijesom

Također, ukoliko ste muškarca upoznali putem društvenih mreža, morate znati kako izgleda prije nego pristanete na susret uživo. Najbolje bi bilo da pokušate otkriti imate li zajedničke poznanike (Ovo je mali svijet, zar ne?)

 • Ukoliko vam vaša nova simpatija ne želi dati broj svog telefona, a želi znati vaš to se smatra lošim znakom.
 • Na početku, uzmite ga „sa zrnom soli“; samo zato što vam je netko nešto rekao, ne znači da je to istina – osobito ako zvuči predobro da bi bilo istinito!
 • Čak i ako ga otprije poznajete jer je prijatelj vašeg prijatelja, nemojte se uljuljkati u pretjerani osjećaj sigurnosti; 8 od 10 žrtava silovanja, poznavalo je svoje napadače.

Imajte osobu od povjerenja

Odaberite prijatelja na kojeg se možete osloniti ili člana obitelji i recite mu da izlazite s nekim. Obavijestite ga kamo idete, u koliko sati imate dogovor i koliko otprilike planirate ostati. Neka vaš prijatelj zna ime i prezime te osobe, a ukoliko imate njegov broj dajte ga za svaki slučaj i prijatelju.

Zamolite prijatelja da vas provjeri

Neka vas prijatelj tijekom vašeg izlaska jednom ili dvaput provjeri telefonskim pozivom ili porukom. Dogovorite se da obavijesti policiju ukoliko ne odgovorite unutar dva sata od poziva.

Nađite se na javnom mjestu

Nikad ne zovite muškarca s kojim ste prvi put izašli u svoj dom i ne pristajte da se nađete kod njega ili na bilo kojem drugom mjestu koje nije javno. Najbolja lokacija za prvi zajednički izlazak je javno mjesto, poput restorana, kina, kazališta… Vrlo je važno da s osobom koju dobro ne poznajete ne odlazite na mjesta gdje se lako možete izolirati od drugih. Nije loša ideja da pozovete prijateljicu i njezinog dečka i organizirate druženje u parovima.

Pobrinite se sami za svoj prijevoz

Savjet policije jest da nikada ne odajete precizne podatke o mjestu stanovanja osobi s kojom ste tek počeli izlaziti. Ne želite da vas osoba uhodi u slučaju da nešto krene po zlu. Pobrinete li se sami za svoj prijevoz to znači da ne ovisite o njemu i možete se jednostavnije izvući iz potencijalno neželjene situacije.

Koji faktori dovode do nasilja u partnerskim vezama?

Na vrijeme prepoznajte ove upozoravajuće znakove

Poslušajte o čemu i na koji način se vaša simpatija razgovara s vama i budite na oprezu zbog znakova upozorenja. Na prvom susretu on će se sigurno potruditi da bi vas impresionirao, a njegovo će ponašanje s vremenom postati samo opuštenije.

Ako se već pri prvom susretu ponaša na način koji vam djeluje neugodno ili anksiozno, to se s vremenom vjerojatno neće poboljšati.

 1. Pojavio se na dogovoru neprimjereno ljutit ili lošeg raspoloženja, što može ili ne mora biti usmjereno prema vama.
 2. S konobarima, zaposlenicima ili nepoznatim osobama, na bilo kojem mjestu na kojem ste se zatekli, postupa neugodno i agresivan je.
 3. U spominjanju svoje bivše djevojke ili bilo koje osobe ženskog spola služi se pogrdnim rječnikom i u opisivanju koristi izraze poput „glupača“, „luđakinja“.
 4. Vrijeđa vas ili ponižava.
 5. Govori vam stvari koje su u suprotnosti s onime što vam je govorio prije nego ste se dogovorili za izlazak, odnosno laže vam u oči.
 6. Otvara neobične teme, poput one o njegovoj kolekciji japanskih mačeva ili o tome kako mu je bivša „popila živce na slamčicu“.
 7. Ispituje vas ili vam priča detalje o svojoj seksualnoj i bračnoj prošlosti te slične teme kojima nije mjesto na prvom izlasku.
 8. Daje eksplicitne seksualne komentare zbog kojih se osjećate nelagodno, čak ste i bojite.

Psihičko zlostavljanje u vezi

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo