Psiha

Psiha

Kako postaviti granice za mališane?

Gledala sam neki dan intervju s Madonnom, pa sam dobila inspiraciju da vam pošaljem ovu priču… Inače ju obožavam slušati, no moram priznati da ostavlja dojam izgubljene osobe.

Ne znam kako može biti odjednom tako konzervativna (a svi znamo kroz što sve je prošla, a i još uvijek prolazi). Zar misli da će njena djeca biti skroz drugačija od nje same?

Mislim možda budu, ali nema garancije. To što je tako konzervativna i stroga neće spriječiti da joj se kćer jednog dana otme njezinom nadzoru.

Želim da moja djeca probaju sve i svašta, da imaju mjesta za izraziti tko su, i da nađu sebe. Ne želim biti stroga na način da to izgube. Htjela bih i da su znatiželjne kao što su sada, i da nastave, i sve je to ok. Ono što sam shvatila jest da trebaju neke granice u osnovnim stvarima koje su za njihovo zdravlje bitne, a koje nisam forsirala do sada.

Starija gleda TV i filmove, i zna napamet cijele fraze iz filmova i hrpu stvari koje ne bi vidjela da nije gledala TV. To smatram pozitivnim. Isto tako je i s kompjuterom. Iako ne zna čitati, odlično se služi intuicijom i surfa po svojim stranicama i igra bez ikakve naše pomoći. Mi naravno nadgledavamo što radi, da smo u toku. Ali nije previše zainteresirana ni za kompjuter ni TV, više se voli igrati nekim svojim igračkicama i svojim prijateljicama. Svaka igračka dobije svoju ulogu i onda radi predstavice s njima. To joj je za sada glavna okupacija.

Moj problem je što joj popustim previše tako da dobije previše, i uz upornost joj popustim, što nikako ne bih smjela. Ne volim kad idemo u shopping i traži po sto stvari, to me jako smeta, a takva je sada. Ali ja sam i za to kriva, jer sam joj to dozvoljavala. Sve treba biti umjereno.

Baš smo imali roditeljski u vrtiću gdje se neki roditelji zalažu da djeca ne smiju jesti kolače za rođendan. To mi je pretjerivanje, svakako da nije dobro previše slatkiša za djecu, ali za rođendane im možeš dozvoliti malo slavlja. U svemu je najvažnija mjera, a to je i najteže postići…

mama Marija

I ti želiš podijeliti svoje roditeljsko iskustvo?
Priču i fotografiju svog mališana šalji na: sadrzaj@ordinacija.hr
Dnevnik jedne
mame čeka i tvoju priču!

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo