Psiha

Psiha

Kako se zaštititi nakon trudnoće?

Iako vam je uz bebača kome ste u potpunosti posvećeni seks vjerojatno zadnja stvar na pameti, nova i neplanirana trudnoća bi se lako mogla dogoditi ukoliko se ne zaštitite.

Neke žene ovuliraju već nekoliko tjedana nakon porođaja i koliko god dojenje pruža određenu zaštitu od trudnoće, nemojte misliti da je to stopostotna sigurnost. Već par mjeseci nakon porođaja vaš libido bi se mogao neočekivano probuditi, pa razmislite o jednom od načina kontracepcije, osim ako ne planirate biti roditelji dvoje ili više djece male dobne razlike.

Metoda kontracepcije za koju se odlučite treba biti pravi izbor, a ne jednostavno vraćanje na ono što ste prije koristili jer oko 30 posto žena otkrije da im kontracepcija koju su koristile prije trudnoće više ne odgovara. Treba imati na umu i da neki tipovi kontracepcije, posebno tzv. kombinirana pilula, mogu utjecati na dojenje, o čemu je najbolje posavjetovati se sa svojim ginekologom na svom redovitom pregledu šest tjedana nakon porođaja.

Kondomi

Ukoliko ne puknu, imaju gotovo stopostotnu učinkovitost. Nemaju
gotovo nikakvih popratnih pojava osim u slučajevima alergije na lateks.
Idealni su za žene koje ne žele unositi nikakve hormonske preparate u
tijelo.

Spirala Mirena

Riječ je o intrauterinom sustavu (IUS) koji otpušta male količine progestogena i tako sprječava povećanje sluznice maternice pa se oplođena stanica nema za što uhvatiti. Vaš maternica je nakon porođaja podatnija za IUS, a usađivanje je manje bolno. Njezino djelovanje traje pet godina a učinkovitost je 99 posto. Naravno, možete je ukloniti i prije, čime se vraća vaša plodnost. Mjesečnice s njom postaju oskudnije, a u nekim slučajevima čak i posve nestaju.

Kombinirana pilula

Estroprogestagenska pilula je kombinacija estrogena i progesterona u tableti koja sprječava razvoj jajnih folikula i ovulacije. Marke dostupni na našem tržištu su Cilest, Yasmin, Logest, Triquilar. Jednostavne su za upotrebu, nisu skupe i učinkovite su. S obzirom na to da estrogen smanjuje proizvodnju mlijeka, ovaj tip pilule može utjecati na dojenje, pa bi bilo dobro da se konzultirate s liječnikom o alternativnom izboru sve dok dojite.

Mini pilula

Ova pilula sadržava hormon koji oponaša učinak progesterona koji imate u tijelu. Sprječava zadebljanje stijenke maternice i povećava količinu sluzi između grlića maternice i maternice pa spermiji teže prodiru. Možete je početi uzimati već 21 dan nakon porođaja i odmah je učinkovita. Osim toga, za razliku od kombinirane pilule, možete dojiti jer ne sadržava estrogen.

Depo-Provera

Kontracepcijske injekcije koje u vaš krvotok postupno otpuštaju hormon koji sprječava ovulaciju a smiju se koristiti za vrijeme dojenja. Djelotovorne su 12 tjedana, što je idealno ako ne želite svaki dan uzimati pilulu. Zabilježeno je obilnije krvarenje u početku, ali drugih popratnih pojava nema. Kod nas ih liječnici iznimno rijetko propisuju.

 B. Mrak

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo