Psiha

Psiha

U petak počinje 55. Splitski festival

Splitski festival, naš najznačajniji i najdugovječniji festival zabavne glazbe, bit će održan od petka 3. srpnja do nedjelje 5. srpnja na Prokurativama.

Trodnevni glazbeni spektakl započet će u petak velikim koncertom Parnog Valjka, legendarnog benda koji će pred Splićanima i njihovim gostima nastupiti bez struje u programu “pROCKurative”. Valjak će ovim koncertom podsjetiti na originalni koncert “Bez struje” koji je održan prije 20 godina u Zagrebačkom kazalištu mladih.

U subotu, 4. srpnja na splitskoj će pozornici zapjevati najljepši glasovi hrvatske glazbene scene u čast legendarnom umjetniku Jakši Fiamengu koji je svojim tekstovima znatno utjecao na karijere mnogih glazbenika i povijest samog festivala.

U finalnoj večeri Splitskog festivala, u nedjelju, 5. srpnja, nastupit će 22 izvođača s novim skladbama koje će biti predstavljene i na dvostrukom CD-u u izdanju Croatia Recordsa. Među prvima koji je objavio svoju novu pjesmu bio je pobjednik prošlogodišnjeg Splitskog festivala, Petar Grašo. Pjesmu “Moje zlato” koju će Petar izvesti na Prokurativama napisali su Tonči i Vjekoslava Huljić. Danijela Martinović na festivalu će izvesti upravo pjesmu Petra Graše “Jednu za ljubav”, dok će legendarni Igor Brešan izvesti vlastitu skladbu “Još jedan sudnji dan”. Klapske snage na festivalu predstavljat će klapa Cambi iz Splita, zatim popularna “vatrogasna” klapa Sveti Florijan iz Žrnovnice, klapa Cambi iz Kaštel Kambelovca, te klape Iskon i Rišpet iz Splita. Splitski Cambi izvest će prekrasnu baladu “Još te uvik volin”.  Klapa Sveti Florijan će, nakon uspješnog nastupa s Nives Celzijus i pjesmom “Biondina” na CMC festivalu, pokušati ponoviti Grand Prix festivala iz 2010. godine s veselom pjesmom “Na suncu“.

U finalnoj večeri, za bogate nagrade publike i stručnog ocjenjivačkog suda, boriti će se još i Colonia, Damir Kedžo, Hari Rončević, Giuliano, Ivana Marić, Kristijan Rahimovski & Sara Škugor, Grupa Vigor, Tedi Spalato & Tomislav Bralić i klapa Intrade, Jole, Mladen Grdović, Tiho Orlić, Ivana Kovač, ženski trio Gelato Sisters i Duško Lokin.

U showu programu finalne večeri pjevat će se pjesme Joška Banova koji će primiti i nagradu za doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi. U 40-ak retrospektivnih minuta nastupit će Oliver, Doris Dragović, Zora, Jacques Houdek, Ivana Kindl, Ivo Amulić i mnogi drugi.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo