Psiha

Psiha

Profil otkriva koji te medicinski mitovi mogu ubiti!

U ovoj knjizi dr. Nancy Snyderman, glavna urednica zdravstvene rubrike na NBC-ju, pruža jasne, praktične i znanstveno dokazane savjete koji vam mogu očuvati zdravlje i učiniti vas sretnijima. Igraj se s nama i budi jedan od troje sretnih čitatelja koji će osvojiti knjigu Medicinski mitovi koji vas mogu ubiti. Imena dobitnika saznaj u petak, 26. kolovoza.

  • Još 1945. američki Food and Nutrition Board preporučio je ljudima da piju osam čaša tekućine na dan. Nedugo nakon toga većina ljudi načula je da bi trebalo piti osam čaša vode dnevno.

  Činjenica: Voda je odlična, no umjesto nje možete ispiti i voćni sok, čaj, mlijeko, pojesti voće i povrće – sve nas to opskrbljuje tekućinom. Iako zbog kofeina gubimo tekućinu, čak i kava umanjuje žeđ.

  • Čitanje pod slabom rasvjetom oštećuje oči?
   Majke širom svijeta ponavljaju: „Čitanje pod lošom rasvjetom uništava vid.“

  Činjenica: Čitanje pod prigušenom rasvjetom rezultira zamorom, žmirkanjem i mogućom glavoboljom. No od toga neće ostati nikakve trajne štete, osim možda bore oko očiju. Umorne oči mogu postati suhe i bolne, a i vid može biti zamućeniji, ali prospavana noć oporavit će vas do jutra.

  • Jaja su opasna zbog kolesterola? Tijekom 1960-ih i 1970-ih znanstvenici su povezivali kolesterol u krvi sa srčanim bolestima – a jaja ( bogata kolesterolom) zabranjivali su.

  Činjenica: Nove studije pokazuju da zasićene masti i prerađene biljne transmasti štetnije djeluju na razinu kolesterola i rizik od pojave srčanih bolesti. Jedno jaje naime sadrži 213 miligrama kolesterola, a liječnici preporučaju najviše 300 miligrama na dan. Danas zato dopuštaju jedno jaje dnevno. Jaje nudi i proteine, vitamine A i D, jeftina su i jednostavna za pripremu pa su stoga vrlo dobra namirnica.

  Knjiga otkriva još mnoštvo jednostavnih i korisnih činjenica koje vam mogu poboljšati zdravlje.

  Ordinacija.hr

  Ordinacija preporučuje

  card-icon

  Zdravstveni adresar

  S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

  card-icon

  Baza bolesti

  Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

  Možda će vas zanimati i ovo