Psiha

Psiha

Znate li koliko je abrazivna pasta koju koristite?

Obratite pozornost na abrazivnost vaše zubne paste i zaštitite caklinu svojih zuba na vrijeme! Tu vam od velike pomoći može biti Astera, nova marka na domaćem tržištu, čijim vas zubnim pastama darujemo!

Jedan od glavnih sastojaka zubne paste je abrazivna tvar. Ona može činiti i preko 50 posto sadržaja zubne paste. Istina je da je abrazivni dio potreban za mehaničku djelotvornost čišćenja, ali je izuzetno bitno da abrazivnost nije prevelika kako se ne bi oštetila zubna caklina i dentin. Sljedeći puta kada krenete prati zube, zapitajte se koliko je abrazivna vaša pasta!

Svaka zubna pasta sadrži niz tvari – to su: abrazivna sredstva, konstituens, voda, boja, vezivna sredstva, deterdžentne tvari, aromatične tvari, konzervansi, korigens, stabilizatori, profilaktička sredstva, ljekovite supstance… Abrazivne tvari su važan sastavni dio zubne paste koji je ključan za mehaničku djelotvornost čišćenja i nose visoki ukupni udio u samoj pasti. Abrazivnost je koliko dobra, toliko i loša, pa su stomatolozi uveli mjeru za stupanj abrazivnosti. Ova mjera naziva se RDA, odnosno vrijednost relativne abrazivnosti dentina i predstavlja metodu mjerenja erozivnog učinka abraziva sadržanog u pasti za zube na zubnom dentinu. RDA vrijednost definirana je standardima DIN EN ISO 11609 i ADA ju je prihvatila kao mjeru abrazivnosti (American Dental Association). Iako do danas abrazivnost zubne paste nije zakonski regulirana, postoje zadani okviri struke koji definiraju poželjne, odnosno zabrinjavajuće vrijednosti za abrazivnost pojedine zubne paste.

Astera

Prema navedenoj specifikaciji preporučena abrazivnost zubne paste trebala bi se kretati u RDA vrijednosti do 150, a neki laboratoriji sugeriraju da su preporučene vrijednosti do 100 one koje bi se trebale preferirati. Dva parametra koja mogu jednoznačno odrediti neku zubnu pastu su stupanj abrazivnosti paste i učinkovitost njenog čišćenja. Naravno, poželjna je što manja abrazivnost i veća učinkovitost čišćenja. Ipak, dok se učinkovitost čišćenja može povećati dužim čišćenjem, na abrazivnost se ne može utjecati. Naime, abrazivnost je određena vrstom čestica sadržanih u zubnoj pasti. Sjetite se slične situacije u kućanstvu: čistite li s abrazivnim detergentom osjetljive površine? Ili pitanje za muškarce: čistite li grubom spužvicom prljavštinu s vašeg limenog ljubimca? Pa zašto onda ne biste pridodali pažnje i zubnoj pasti?

Potrošači koji bi posebnu pažnju trebali pridodati abrazivnosti su oni koji su na neki način oštetili zubnu caklinu te osobe koje su izbjeljivanjem zubi utjecale na svojstva zubne cakline. Njega njihovih zubi zahtjeva posebnu njegu i paste izuzetno niske abrazivnosti.

Astera je nova robna marka na hrvatskom tržištu sa širokom paletom proizvoda za oralnu higijenu. Kod ASTERA zubnih pasti posebna se važnost pridodaje abrazivnosti jer se uvidjelo da potrošači nisu dovoljno upoznati s ovim bitnim svojstvom. Niska abrazivnost zubne paste je izuzetno bitna kako bi se uz higijenski učinak sačuvalo dentin i zubna caklina u punoj prirodnoj funkcionalnosti kao temeljna zaštita zuba.

Astera

S obzirom na različite potrebe korisnika zubnih pasta, ASTERA proizvodi objedinjeni su u tri linije:

ASTERA ACTIVE + SYSTEM

 • 12 različitih vrsta zubnih pasti namjenjenih za svakodnevnu upotrebu, za sve članove obitelji.

ASTERA Re-WHITE

 • zubne paste kompletne funkcionalnosti uz dodatno svojstvo izbjeljivanja zubi, temeljem neagresivnih komponenti.

ASTERA PARADONT

 • namijenjenje korisnicima s manje ili više izraženim problemom parodontoze.

Uz svojstvo abrazivnosti, ASTERA proizvodi nude i druga kvalitativna svojstva: veliki izbor okusa i dodataka koji čine formulu za višestruku zaštitu zubi i desni. ASTERA kao pouzdana robna marka ima poslovni pristup da zdravstveno kvalitetni proizvodi trebaju biti lako dostupni svima – ASTERA proizvode možete po prihvatljivim cijenama pronaći u drogerijama, trgovačkim lancima te kod probranih stomatologa i ljekarnika.

Darujemo
vas trima Astera Re-White zubnim pastama (samo za odrasle osobe):

 • Re-White
  NOW
  – revolucionarni brzi učinak
 • Re-White
  BRILLIANT
  – dva puta brže ukljanjanje mrlja
 • Re-White
  SENSITIVE
  –  stručnjak za caklinu i sigurno izbjeljivanje zuba.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo