Kao što čistite svoje tijelo, očistite svoju glavu (iznutra)

mudrost, plaza, kamencici, zen, mir

Naša podsvijest je program koji upravlja našim životom. Taj program određuje naše navike, naše ponašanje, način na koji govorimo i razmišljamo.

Naša podsvijest određuje hoćemo li biti uspješni, sretni i zdravi ili ćemo se baviti bolešću, problemima i neuspjehom. Jednostavno, tako smo programirani. Od roditelja, okoline, autoriteta koji su nas okruživali u djetinjstvu i od kojih smo "upijali".

Sada, kada smo u  "svojim" godinama, vraški imamo problema promijeniti  naučeni program, navike i obrasce ponašanja. To je naša podsvijest.

Često imamo osjećaj da živimo i radimo u lunaparku. Sve oko nas skače, svi vrište, sve se šareni... Lunapark je zabavan, ali samo kratko vrijeme. Vrlo brzo nastupa kaos. Dolaze dani blagdana, dani mira, spokoja, unutarnje inventure. Naravno, neki će reći da dolaze dani jela i pića. Obilja i uživanja. Zar ne jedemo i ne uživamo svaki dan?

S obzirom da smo preko godine okrenuti životu u izvanjskom svijetu ispunjavajući želje, obaveze i planove, ove dane iskoristite za svoju unutarnju inventuru i za unutarnje čišćenje. Čišćenje vlastite glave. Što to znači?

Promišljajte o sebi. Jeste li sretni? Jeste li zadovoljni? Imate li dovoljno energije?  Što vas ispunjava, a što vas iscrpljuje? Sve ovo zapišite... razmišljajte o tome.

Tako ulazite u sebe. Dok promišljate o ovim pitanjima, zatvorite oči. Zatvaranjem očiju ulazite u svoj unutarnji svijet, ulazite u svoje tijelo. Odgovori će dolaziti sami, zapisujte ih. Neka budu iskreni. Pustite napokon da progovara vaša duša. Pišite o svemu što mislite da je važno, to ste vi.

Vježba: Godišnja inventura vlastita života

Kao što radimo inventuru roba i dobara, predmeta i stvari, jednako tako moramo napraviti u inventuru vlastita života. Udobno se smjestite u mirnu i tihu prostoriju, ugasite telefone, zaključajte vrata i posvetite se sebi otprilike 30 minuta (može i više).

Zatvorite oči i iznutra promatrajte svoje tijelo. Što osjetite? Možda treperenje, drhtanje, kretanje? Budite nekoliko trenutaka fokusirani na svoje tijelo iznutra. Umirite svoje disanje i dišite kroz nos (udišući kroz nos udišete ionizirajući zrak koji direktno ulazi u krv). Dišite mirno, duboko i polako Obratite pozornost samo na disanje. Udahnite i izdahnite otprilike deset puta. Pored sebe zamislite koš za smeće i sve misli koje vam lete glavom samo ubacite u taj koš, jednu po jednu. Ispraznite glavu i umirite disanje. Tada je u vašem tijelu mir.

Zatim zamislite jednu lijepu plažu na obali mora (mjesto kojega se sjećate ili gdje ste bili, mjesto sa slike ili mašte) i u mislima odite na to mjesto. Zamislite da se tamo nalazite, promatrajte oko sebe: što vidite? Prirodu, more, nebo, obalu, čujete čak i šum valova mora... Što jasnije zamislite ovu sliku, uživite se u nju.

Na plaži zamislite jedan udoban ležaj i lezite na njega. Opustite se i dopustite svome tijelu da se potpuno opusti, kao da ste na godišnjem odmoru. Obratite pozornost za opuštanje mišića, udišete morski zrak koji vas ispunjava, izdišete topli i prerađeni zrak. Dok ležite na ležaju zamislite vaš život tijekom ove godine - kao da gledate film zatvorenih očiju. Pokušajte se sjetiti prvo svih negativnih stvari koje su vam se dogodile: strahovi, razočarenja, uvrede, gubitci... Uđite u sve te situacije i u mislima ih razriješite. Oprostite svima koji su vas na bilo koji način povrijedili, otpustite sve od sebe. Zamislite da je film vašega života na vrpci koju bacate u vatru koja gori pored vas i da nestaje. Topljenjem filma nestaje i vaša prošlost - loša iskustva, razočarenja, strahovi, navike...

Kada je film izgorio, zamislite kako ustajete sa zamišljenog ležaja i ulazite u more kako bi se okupali i plivali. Što jasnije zamišljajte kako plivate i kako se lako osjećate u vodi. Kao da lebdite, kao da ne osjetite vlastito tijelo.

Budite u tom položaju nekoliko trenutaka, sve dok ne osjetite slobodu. Tada izađite iz vode, istuširajte se i ponovno lezite na ležaj. Zatim se zamislite u budućnosti, godinu dana unaprijed. Kao da ste režiser vlastita filma, napravite scenarij za svoju sljedeću godinu. Što radite? Kako izgledate? Jeste li sretni? Tko vas okružuje? Što mijenjate?

Zamišljajte sebe kako želite izgledati, što želite raditi i kako se osjećati. Pokušajte sve to osjetiti kao da ste zaista tamo, neka vaša tijelo reagira. Osjetite ugodu, toplinu, zadovoljstvo... Imajte lagani osmjeh na ustima. Zapamtite tu sliku i urežite je u svoje misli. Zatim se vratite nazad u svoju sobu, otvorite oči i nastavite sa svojim obvezama.

Kad god zatvorite oči, pokušajte zamisliti sebe godinu dana unaprijed. Tako programirate svoju podsvijest i upravljate njome za svoje dobro.

Od srca vam želim da svaki novi dan živite kao život za sebe. Tada ćete dati sve od sebe, sve voljeti i ništa nećete shvaćati osobno.

Blagoslovljen Božić i sretna Nova godina od srca.

Vaš  Vlatko

 

Ako imate potrebu za psihološkim razgovorom, želite svoj psihološki profil, psihoterapiju ili neku drugu uslugu Centra Victus, slobodno se javite na e-mail kalaposv@gmail.com ili nazovite na broj mobitela 091/ 333 9999.

 Prati nas na Viber Public Chatu!