Meditacija, mozak i emocije

iva solarevic

Meditacija ubrzano postaje lijek za 21. stoljeće. Sve više znanstvenih istraživanja dokazuje pozitivne utjecaje meditacije na mozak, a time i na cjelokupno zdravlje. Meditacijom možemo reprogramirati mozak i naučiti kako doseći unutarnji mir te ostvariti balans u životu.

Mozak kao centralni kompjuter je mjesto iz kojeg i preko kojeg idu naredbe pojedinim organima i organskim sustavima o tome kako reagirati u određenom trenutku.

Dakle, ako mi doživimo određenu situaciju kao ugrožavajuću, naš mozak će poslati takve signale u tijelo i imati ćemo specifičnu reakciju na to što se događa oko nas. Ako tu istu situaciju doživimo kao nešto što je pozitivno za nas, mozak će slati drugačije impulse u tijelo i stoga ćemo imati potpuno drugačiju reakciju na tu situaciju.

kTo je povezano i s emocijama. Naime, ako situaciju prepoznamo kao ugrožavajuću pojaviti će se osjećaj straha, grča, neugode i sl. Ako istu situaciju doživimo kao podržavajuću pojaviti će se osjećaj sigurnosti, mira, zadovoljstva i sl.

Meditacija nam pomaže da se uspješno nosimo s emocijama, da ih bolje razumijemo i da ih svjesno možemo mijenjati. Nama su potrebne sve emocije i one "pozitivne“ i "negativne“ i nikako se ne radi se o tome da eliminiramo "negativne“ emocije. Radi se o tome da shvatimo koja je poruka onoga što osjećamo jer na taj način možemo otkriti što nas dovodi u neravnotežu. I tada preko "negativnih“ emocija možemo doći u balans, jer smo osvijestili što je to što stvara disbalans u našem sustavu. U tom procesu pomaže meditacija, jer nam omogućava da se dublje povežemo sa sobom i osvijestimo unutarnje procese koji se događaju.

Meditacija je jedan od najmoćnijih alata za reprogramiranje mozga jer nam donosi unutarnji mir, fokus, jasnoću i dovodi nas u stanje u kojem možemo jasnije sagledati unutarnje procese i sve uspješnije ih usmjeravati kako želimo.

U današnje vrijeme tempo života je takav da šalje izuzetno puno podražaja našem mozgu i naš cjelokupni živčani sustav pati zbog toga (a time naravno i cijeli organski sustav). Sve se nastoji obaviti što brže, što više, što bolje, što... itd. Živčani sustav to može podnijeti do određene granice, ali ne može stalno i bez prestanka. Doveli smo se do toga da više ne možemo i ne znamo kako biti istinski u miru. Zaboravili smo kako uživati sa sobom kada se ništa drugo ne događa osim tišine. A u tišini i miru se snažno povezujemo sa životom i regeneriramo duh i tijelo. Kako bi umirili živčani sustav, a time i reakcije unutar našeg tijela potrebno je prakticirati mir, tišinu, prazninu, a upravo to nudi meditacija.

Meditacija je lijek za 21. stoljeće i  jedan je od najmoćnijih i najprirodnijih alata za podizanje razine zdravlja na višu razinu. Razmislite želi te li iskoristiti tu prednost!?

 Prati nas na Viber Public Chatu!