Moj idealan partner!

Par, ljubav, srce

Kada si zamislite pravu ili idealnu ljubav u kojem vas smjeru misli vode? Da li razmišljate o idealnom partneru, o tome kako se osjećate u ljubavnom odnosu ili razmišljate o tome kako bi taj odnos trebao izgledati?

Ako si odgovorite na ovo pitanje otkrit ćete glavnu karakteristiku vaše predodžbe o ljubavi. Svaka predodžba sadržava tri elementa, a to su predodžbu o idealnom partneru, predodžbu o sebi u odnosu i predodžbu o idealnom odnosu. Ovim člankom ću se osvrnuti na predodžbu o idealnom partneru.

LjubavKoliko vam je važan njegov fizički izgled? Na ovo pitanje mnogi, na prvu, reagiraju iznenađeno: normalno je da mi se partner mora sviđati, a na drugu, ali izgled nije najvažniji! Mnogim mladim ljudima je fizički izgled i jedini kriterij, a poznato mi je da je to jedini kriterij i mnogim odraslim ljudima.

Rekao bih - čast izuzecima, ali svi oni koju kažu da ih je na početku partnerskog odnosa privukla neka partnerova osobina ličnosti zapravo lažu jer ipak je fizički izgled nešto na što prvo reagiramo, zar ne?

Svi volimo vidjeti nešto lijepo, oku ugodno, nešto što nam se sviđa jer tada se i osjećamo ugodno. Tako je i sa partnerima, odnosno kad biramo partnere. Ipak, ne sviđaju nam se svi ljudi. Na prvu nam se sviđaju samo određeni, a to ukazuje na postojanje određenih kriterija po kojima biramo. Ako ste do sada imali više partnera zapitajte se što im je bilo zajedničko? Bili svjesni toga ili ne, uvijek postoji nešto što im je zajedničko jer partnere biramo po istim ili jako malo izmijenjenim kriterijima.

Kako s vremenom o partneru doznajemo više, bolje upoznajemo njegov način života, njegove prijatelje, interese, status, materijalno stanje i sl., ipak fizički izgled postaje manje važan. Nadam se!

LjubavSrećom, mnogi su svjesni da je fizički izgled genetski predodređen i da ne bi bilo u redu nekoga ocjenjivati po tome kako izgleda jer to je okolnost na koju ne možemo utjecati. Međutim, ljepota je danas postala društvena vrijednost, i nešto čemu teže posebno žene. S druge strane, činjenica je da se mnogi muškarci tome i ne protive.  Tome se protive možda jedino oni koji to financiraju.

Bez pretjerivanja rekao bih da danas pojedini šminkeri, kozmetičari i plastični kirurzi zaista čine čuda, a valjalo bi spomenuti i svakako prokomentirati koliko ljepoti kao društvenoj vrijednosti, danas doprinose mediji. Ponekad mi se čini toliko da je mnogima, na žalost, fizički izgled i ostao jedini kriterij.


literatura: Formule ljubavi, dr. Zoran Milivojević, Mozaik knjiga, 2009.
http://www.onesize-fitsnone.net/formuleljubavi.php

 Prati nas na Viber Public Chatu!