Moj najidealniji partner!

par-veza-sreca-zima-3

Svako od nas ima neki tip osobe koji nam se posebno sviđa, ali neki elementi predodžbe o idealnom partneru nisu vidljivi na prvu.

Postoje mnogi načini kojima se opisuje predodžba o idealnom ili pravom partneru. Kao npr. naša srodna duša. Srodna duša predstavlja osobu, dakle, ljudsko biće koje ispunjava naše srce. Nekima predstavlja zaljubljenost, nekima vječnu ljubav te možemo zaključiti da i o pojmu srodna duša svatko od nas ima neku predodžbu. I ovim primjerom želim ukazati koliko komunikacija o partnerskoj ljubavi može biti nejasna.

Nejasna komunikacija direktno vodi u nesporazume, a oni u ljubavni rat. Zato je potrebno, između ostalog, definirati određene pojmove kako bi komunikacija između partnera bila jasnija.

VezaMnogi kada govore o svom idealnom partneru ne misle samo na njegove fizičke osobine kao što su oblik tijela, visina, boja očiju i sl. Mnoge djevojke kada opisuju idealnog partnera opisuju njegov miris ili njegov glas, a to su također osobine partnera koje ubrajamo u fizičke.

Druga grupa važnih kriterija za odabir idealnog partnera su njegove psihičke osobina, kao npr. nježnost, energičnost, iskrenost, inteligencija, toplina ... Prilikom opisivanja ovih pojmova opet nastaje problem. To su apstraktni pojmovi. Opisivanjem navedenih osobina kod ljudi nailazimo na različita mišljenja. Upravo zbog toga, ako ste do sada imali više partnera u životu, čini vam se da oni nisu imali ništa zajedničko.

Poznajem mnoge muškarce kojima je važan kriterij za odabir idealne žene, njen status, profesija ili nivo obrazovanja sve dok se nisu zaljubili. U kulturi naših partnerskih odnosa nerijetko je još uvijek prisutno vjerovanje da je muškarac taj koji mora osigurati materijalne uvjete za život buduće obitelji. Što više nudi, time je poželjniji. I logično je, da je mnogim ženama važan kriterij za izbor partnera, partnerovo materijalno stanje.

Znači li to onda i da materijalni status, čini muškarce ženama poželjnijima? Može se zaključiti da je tako, ipak novac osigurava ugodniji život.

Ako ljubav doživljavamo kao ugodu znači li to onda da ju novcem možemo i osigurati?

literatura: Formule ljubavi, dr. Zoran Milivojević, Mozaik knjiga, 2009.
http://www.onesize-fitsnone.net/formuleljubavi.php

 Prati nas na Viber Public Chatu!