Ružičasto ...

Srce, ljubav, lizalica

Može se dogoditi da zaista pogriješimo pri izboru partnera. Svakome se to može dogoditi. Krivi izbor je posljedica loše procjene, nedovoljne informiranosti, pa i krivih okolnosti, iako se najčešće krivi izbor partnera dogodi kada se zaljubimo.

Zaljubljenost je posebno stanje, a ne nazivamo ga bez razloga stanjem u kojem kao da gledamo kroz ružičaste naočale. Ružičaste naočale imaju svojstvo čudotvornog filtra koji na neki način sve loše pretvara u dobro.

LjubavKako im to uspijeva? 

Pogled kroz njih kao da skriva sve ono što bi nam zasmetalo u ostvarenju našeg cilja. Ciljevi mogu biti različiti i individualni, a u kontekstu partnerske ljubavi cilj je zamišljenu ili traženu sliku o ljubavi u stvarnosti realizirati s partnerom.

Ružičaste naočale kao da imaju funkciju ukloniti sve ono što bi nas moglo spriječiti u ostvarenju tog cilja. Obično se stavljaju na početku ljubavnog odnosa. Ružičaste naočale stavljamo kada smo zaljubljeni zato što u stanju zaljubljenosti sebe, partnera i svijet oko sebe doživljavamo pomalo iskrivljeno. Zbog čega se zaljubljenost uspoređuje sa pogledom kroz ružičaste naočale? Može se zaključiti da se one ipak stavljaju po želji i da svaka osoba može svjesno odlučiti hoće li ih staviti i nositi! 

Ako smo svjesno izabrali staviti ružičaste naočale i tako odlučili gledati na svijet nije li onda nepravedno optuživati drugog, primjerice, partnera, da nije više onakav kakav je bio na početku ljubavnog odnosa?  

Dakle, ako se one mogu staviti tako se mogu i skinuti. Ljudi koji nose obične naočale skidaju ih povremeno radi čišćenja ili odmora. Tako i nakon nekog vremena nošenja ružičastih naočala svatko dobije želju da ih skine. Kako nam svijet onda izgleda i sviđa li nam se, je drugi dio priče.

SrećaRužičaste naočale imaju svoju funkciju iskrivljavanja slike koju gledamo. Ako gledamo partnera one imaju funkciju prikazati ga ljepšim, nego što on stvarno jest. Tako je moguće krivi izbor, doživjeti kao dobar.

Nije slučajno zašto su ružičaste naočale baš ružičaste boje. Oko je organ pomoću kojeg vidimo, a svako oko ima leću. Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Journal of Neuroscience pokazalo je da naše raspoloženje ovisi o boji leće. Znanstvenici koji su radili na tom projektu predložili su upravo ružičastu boju kao najbolju varijantu kojom se svijet oko sebe vidi bolje, veselije i ljepše.

Je li to točno ili ne ostaje nam da vjerujemo ili provjerimo, ali činjenica je da se svakodnevna i često izgovarana usporedba stanja zaljubljenosti s nošenjem ružičastih naočala,  gotovo pretvorila u mit.

http://www.onesize-fitsnone.net/formuleljubavi.php

literatura: Formule ljubavi, dr. Zoran Milivojević, Mozaik knjiga, 2009.

 Prati nas na Viber Public Chatu!